Гърция глоби пет вериги супермаркети за печалбарство и спекула

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пет водещи вериги супермаркети са глобени с общо 382 497 евро за надценяване на техните продукти, съобщава електронното издание на в. “Катамерини”, като се позовава на информация от Министерството на развитието.

Най-голямата глоба, която е и втората най-голяма регистрирана някога в Гърция, е наложена на холандската верига AB Vassilopoulos, която е изправена пред глоба от 319 900 евро.

Lidl Hellas, дъщерно дружество на германската бюджетна верига е глобено с 26 880 евро. Въпреки, че това е под прага от 50 000 евро, властите обявиха името му, защото дружеството е в нарушение.

Другите нарушители – Галаксиас и Критикос също трябва да платят съответно 21 387 и 9 330 евро, докато друга верига, която остава неназована е глобена с 5 000 за първото си нарушение.

Междувременно и у нас стартираха масирани проверки в хранителните магазини за нелоялни търговски практики

Комисията за защита на потребителите, съвместно с Българската агенция за безопасност на храните и Националната агенция за приходите, започна масирани проверки в търговската мрежа в цялата страна, съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Основен фокус на инспекциите ще бъдат нелоялните търговски практики в търговските обекти, които могат да бъдат предпоставка за необосновано завишаване на цените на стоките. Със завишено внимание ще се следи за нарушения при хранителните продукти.

Инспекторите ще следят дали продуктите реално притежават качествата, които са посочени на етикета; има ли в търговските обекти некоректни съобщения за намаления и дали има реална наличност от намалените стоки в магазина; правилно ли са етикетирани продуктите; има ли търговска информация, която може да заблуди потребителя, и други.

При установяване на нарушения Комисията за защита на потребителите ще санкционира търговците, като глобите могат да достигнат до 50 000 лв. в зависимост от характера на нарушенията.

Засилените проверки на Комисията са част от мерките за овладяване на цените на стоките чрез въвеждане на ежедневен мониторинг и контрол на цялата верига на доставките от производител до щанда в магазина.​

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА