Гаранционният фонд за кредитиране на проекти по ПРСР вече е факт

Златко Златков
Златко Златков
5 Минути

“Хубаво е да виждаш резултатите от своята работа”. Това бяха първите думи на заместник-министъра на земеделието и храните Светлана Боянова след като изпълнителните директори на банките-партньори на вече работещия Гаранционен фонд подписаха днес споразуменията с Българската банка за развитие на обща стойност 607 млн. лева. Тя припомни, че благодарение на одобреното от Еврокомисията на 11 май 2012 година предложение на управляващия орган на ПРСР и прехрърлянето на тези средства към Гаранционния фонд е минимизиран рискът от загуба на средства по програмата и са били спасени над 200 млн. евро, които в противен случай щяха да бъдат върнати на ЕК.

„Със стартирането на Гаранционния фонд ще подпомогнем сектори като плодове и зеленчуци, млади фермери, които искат да се модернизират и малки стопанства, които да излязат на пазара. Така парите наистина ще променят облика на българското земеделие”, посочи зам.-министър Светлана Боянова.

Седемте търговски банки, които подписаха споразуменията за гарантиране на одобрени проекти по ПРСР са Банка ДСК, Пощенска банка, ОББ, Райфайзенбанк, СИБанк, ЦКБ и Българо-американска кредитна банка. Очаква се и Банка Пиреос, която е осмата банка, избрана по проведената процедура по ЗОП, да подпише споразумение с ББР. Така практически от днес бенефициентите по мерки 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване на икономическата стойност на горите” и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти” от Програмата за развитие на селските райони могат да ползват улеснен и бърз достъп до кредити и банкови гаранции за изпълнение на проектите си. Основните критерии при избора на банките са предложените ниски лихви – около 7%, облекчените условия за получаване на кредит без такси за управление, както и приоритетното разглеждане на заявленията за срок между 8 и 21 дни.

Целта на мащабната инициатива, която се реализира в партньорство между Министерството на земеделието и храните и Групата на ББР, е да подпомогне процеса на усвояване на средствата по ПРСР. Схемата ще гарантира проекти на обща стойност над 1.2 млрд. лева. Гаранциите ще покриват до 80% от риска по кредити, отпуснати за реализация на одобрените проекти, а останалите 20% трябва да се осигурят от кандидатите. За да получат кредити, бенефициентите трябва да са в добро финансово състояние и да са малки или средни предприятия със сключени договори по една от трите мерки.

„С подписаните днес споразумения обявяваме реалния старт на една дългоочаквана инициатива, в рамките на която се подобряват значително възможностите на българския бизнес да се възползва от осигурените от ЕС средства за одобрените проекти по Програмата за развитие на селските райони. НГФ има готовност да започне да издава гаранциите веднага“, заяви Асен Ягодин, главен изпълнителен директор на ББР.

Седемте банки бяха избрани след провеждане на открита процедура по ЗОП, в която участваха 17 финансови институции. По думите на главния изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин, предстои през месец февруари да бъде проведена и втора процедура за подбор на банки, които да администрират оставащите лотове по гаранционната схема на стойност над 600 млн. лева, което ще даде възможност и на други търговски банки да се включат в инициативата.

Гаранциите ще се издават до септември 2015 г., а бенефициентите ще имат 10 годишен срок, в който да върнат кредитите. Досегашният опит по прилагане на мерки 121, 122 и 123 показа, че те изискват значителен финансов ресурс от кандидатите, с който обикновено те не разполагат и се налага да бъдат кредитирани от банките. Оттам идва и другото затруднение за бенефициентите – да предоставят обезпечения за получаване на кредит. „С днешното подписване решаваме този основен проблем с осигуряването на собствени финансови ресурси и очаквам огромен интерес от страна на бизнеса”, каза в заключение зам.-министър Светлана Боянова.

Петър Лазов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама