Франция прогнозира рекорден спад в производството на вино

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Лозята в най-големите винени региони на страната бяха засегнати от мразове, болести и суша

Франция е изправена пред най-ниските си нива на производство на вино,  откакто започнаха рекордите, след като лозята в страната бяха засегнати от пролетни студове и болести, съобщава Ройтерс.

От земеделското министерство се прогнозира производството на вино през настоящата година да достигне във Франция 33,3 милиона хектолитра, което е с 29% и 25% под средното за последните пет години.

“Пролетните студове намалиха голяма част от производството, което ще бъде исторически ниско, под тези от 1991 и 2017 г.”, се казва в изявление на министерството.

Болестите увеличиха загубите, коментират от министерството.

Производството на френско вино през 1991 и 2017 г. също беше засегнато от тежки пролетни студове.

Първите прогнози на министерството за националното производство на вино миналия месец бяха предвидили спад от 24% -30% от 2020 г. на между 32,6 милиона хектолитра и 35,6 милиона хектолитра.

Почти всички лозарски райони са били засегнати от неблагоприятни метеорологични условия, макар и с различна интензивност, съобщи министерството.

Очакваше се производството на шампанско да намалее с 36% в сравнение с миналата година, тъй като обилните валежи през лятото доведоха до развитие на гъбички от плесен, увеличавайки загубите от замръзване.

Производителите предупредиха през юли, че половината от реколтата може да бъде загубена, въпреки че не би трябвало да има влияние върху предлагането на пазара благодарение на запасите от предишна продукция.

Регионът Бургундия-Божоле също беше сериозно засегнат, като общият добив на грозде е намалял с 47% спрямо миналата година, дължащ се главно на измръзвания, градушка и болести, отрязващи голяма част от реколтата от Бургундия, съобщи министерството.

В региона на Бордо спадът се равнява на ¼ спрямо миналата година. Районът на Совиньон бе силно засегнат от студове, които оказват влияние на производството на бяло грозде и вино, докато гроздето от сорта Мерло, пострада от атаки на болести, съобщи министерството.

Междувременно най-големият регион на производство, Лангедок-Русийон, се очакваше да отчете спад от 32% в производството на грозде и вино спрямо миналата година, с допълнителни щети от сухото време.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА