Форбс: България е на 46-о място сред най-добрите страни за бизнес

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

България се нарежда на 46-о място сред най-добрите страни за правене на бизнес в света, сочи тазгодишната класация за топ бизнес дестинации на финансовото издание Forbes за идната 2019 г.

В подреждането участват 161 държави, като 46-ата позиция поставя страната ни в горните 25% в света по отношение на условията за правене на бизнес.

На първо място, макар и малко странно с оглед на страховете, свързани с брекзит, се нарежда Великобритания, следвана от Швеция, Хонконг, Холандия и Нова Зеландия, пише Профит.

От съседните на България страни най-високо в подреждането попадат Румъния (41-а позиция) и Гърция (42-а позиция). Останалите ни съседки заемат по-ниски позиции в класацията, като Сърбия е 56-а, Турция е 57-а, а Македония остава на 68-а позиция.

След България в подреждането личат имената на страни, като Китай (49-о място) Саудиткса Арабия (51), Хърватия (52), Мексико (54), Русия (55), Южна Африка (59), Индия (63) и други.

На последните места в класацията са подредени Централна Африканска Република (161-о място), Република Конго (160), Гвинея-Бисау (159), Екваториална Гвинея (158) и Чад (158).

Сирия е на 154-о място, а изпадналата в социален и икономически колапс Венецуела на 143-о място.

Големите световни икономики се намират в горната половина на подреждането, но не заемат челните позиции. Така например Германия е на 14-о място, САЩ са 17-и, Япония – 19-и, а Франция – 21-и.

От представителите на Централна и Източна Европа най-високо е подредена Литва (27-о място), следвана от Естония (28), Чехия (29) и Словения (31). Унгария се намира на 40-а позиция.

Forbes изготвят класацията си на база 15 различни фактора, сред които защита на личната собственост, иновации, данъци, технологии, корупция, свобода (лична, търговска и парична), бюрюкрация и защита на инвеститорите.

Други измерватели, взети предвид, са пазар на труда, инфраструктура, големина на пазара, равенство и риск.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА