Фестивал на родопското кисело мляко в Китай с продължение в България

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Фестивал на родопското кисело мляко ще се проведе в китайския град Шанхай от 18 до 24 юли, а през септември ще продължи в родопското село Момчиловци. Инициативата е на китайската млечна компания Bright Dairy, която произвежда кисело мляко по рецепта от Родопите. Идеята е китайците да научат повече за здравословните продукти на компанията, а България ще спечели с привличането на китайски туристи. Това каза за Агрозона Сийка Суркова, кметица на родопското село Момчиловци.

Китайците вярват, че основна причина за дълголетието на родопчаните се съдържа в киселото мляко. Продуктът е вече добре наложен на китайския пазар и рекламата, която се излъчва там, е снимана в село Момчиловци.

Най-интересно за китайските туристи е традиционният начин, по който се произвежда кисело мляко в Момчиловци. От началото на годината през селото са преминали стотици гости от Китай, казва кметицата. „Първото нещо, което искат да видят е демонстрацията със заквасването на киселото мляко. Имаме специален ритуал на заквасване от хора с носии. Разглеждат музея, където показваме връзката между Момчиловци и Шанхай.“, казва Сийка Суркова.

Традициите са живи в хората от селото, разказва кметицата: „Около Момчиловци има 27 православни параклиса, църквата ни тази година празнува 180 годишнина. Вярата е жива, а знаете, че когато вярата е жива, ценностите се пазят. Това впечатлява туристите. Впечатлява ги и кухнята, защото е съвършено различна от тяхната. Искат да видят как се приготвят различните ястия, какви са на вкус.“

Посещението на българската делегация в Китай ще продължи една седмица. Като подарък домакините ще получат осем родопски носии.

Основен поминък на хората в селото до скоро беше производството на картофи, но заради ниските цени и трудоемкото производство хората се отказват и всяка следваща година площите с вкусните родопски картофи намаляват. В селото има две кравеферми, както и отделни стопани, които отглеждат животните за лична консумация.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА