Фестивал на родопското кисело мляко в Китай с продължение в България

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Фестивал на родопското кисело мляко ще се проведе в китайския град Шанхай от 18 до 24 юли, а през септември ще продължи в родопското село Момчиловци. Инициативата е на китайската млечна компания Bright Dairy, която произвежда кисело мляко по рецепта от Родопите. Идеята е китайците да научат повече за здравословните продукти на компанията, а България ще спечели с привличането на китайски туристи. Това каза за Агрозона Сийка Суркова, кметица на родопското село Момчиловци.

Китайците вярват, че основна причина за дълголетието на родопчаните се съдържа в киселото мляко. Продуктът е вече добре наложен на китайския пазар и рекламата, която се излъчва там, е снимана в село Момчиловци.

Най-интересно за китайските туристи е традиционният начин, по който се произвежда кисело мляко в Момчиловци. От началото на годината през селото са преминали стотици гости от Китай, казва кметицата. „Първото нещо, което искат да видят е демонстрацията със заквасването на киселото мляко. Имаме специален ритуал на заквасване от хора с носии. Разглеждат музея, където показваме връзката между Момчиловци и Шанхай.“, казва Сийка Суркова.

Традициите са живи в хората от селото, разказва кметицата: „Около Момчиловци има 27 православни параклиса, църквата ни тази година празнува 180 годишнина. Вярата е жива, а знаете, че когато вярата е жива, ценностите се пазят. Това впечатлява туристите. Впечатлява ги и кухнята, защото е съвършено различна от тяхната. Искат да видят как се приготвят различните ястия, какви са на вкус.“

Посещението на българската делегация в Китай ще продължи една седмица. Като подарък домакините ще получат осем родопски носии.

Основен поминък на хората в селото до скоро беше производството на картофи, но заради ниските цени и трудоемкото производство хората се отказват и всяка следваща година площите с вкусните родопски картофи намаляват. В селото има две кравеферми, както и отделни стопани, които отглеждат животните за лична консумация.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама