Фермерският пазар прави една година

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Фермерският фестивал на храните „От нашата ферма – с любов за вас!“ навърши една година. По традиция пазарът се организира всяка сряда пред Министерство на земеделието и събира производители, които сами гарантират за качеството на продукцията, която предлагат. Днес на фестивала имаше дегустации на различни фермерски храни и рецепти.

Проектът Фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие Биоселена в партньорство с Район „Красно село“ и Сдружение  „За Земята“ , както и с финансовата подкрепа на програма „Европа – 2018“ на Столична община.

Григор Толев, производител на гъби, предлага боксове за отглеждане на гъби Кладница в домашни условия. От скоро предлага розова Кладница, която е с вкус на морски дарове. Тръбенката и летния трюфел във Франция се продават на сходна цена, а тук тръбенката може да се намери много по-евтино, каза за „Агрозона“ фермерът и допълни, че през 2017 г. цената на белия трюфел достигнала 1 450 лв. „Освен че отглеждането на гъби в домашни условия осигурява прясна продукция, то носи предимства и като възпитателен метод за децата. Самата гъба е слабо ароматна и не може да даде превес в други ястия.“, обясни той.

„Пазарът се разраства все повече и мястото пред министерство на земеделието ни отесня. Все повече фермери желаят да участват. Ценността на фермерските пазари е в това, че се предлага истинска продукция.“, според Николай Христев, зайцевъд от Казанлък.

„На фермерския пазар имаме добра връзка с клиентите и възможност да получим обратна връзка от клиентите, да чуем дали имаме недостатъци. През последната година започнахме да предлагаме сладко от люти чушки, черна боровинка, сироп от горски ягоди, домашен кетчуп.“, разказа за “Агрозона” Денка Георгиева, село Исперихово, община Брацигово.

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов също разгледа щандовете на фермерите в компанията на проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Институт по земеделие Кюстендил.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА