Площите, засети с фасул в Държавния земеделски институт в Генерал Тошево, не стигат, за да захранят със семена родното производство. При положение, че човек от населението изяжда 5 кг годишно, е необходимо да се засеят 300-350 000 дка, за да се произведат 30-35 000 килограма фасул, посочва ст.н.с. Димитър Генчев, цитиран от “Дарик”. Средната продуктивност миналата година е била 1 800 кг/хектар.
Изследователите са се фокусирали основно върху проблема с прибирането на фасула. В института са разработили два бели сорта и един пъстър за директно прибиране. Дадени са за изпитване и догодина ще могат да влязат за семепроизводство, съобщава Генчев. Имената им са Блян, Устрем и Вежен. Новите сортове узряват средно с 10 дни по-рано от другите и се предвижда да са готови за бране около 20 юли. Особеното е, че растенията са прави, шушулките им не се пукат и не падат по земята. Като най-удобен начин за прибиране специалистът посочва роторен комбайн.