Добруджанският институт подготвя за биосертифициране боб, лимец, ръж и соя

Добруджанският боб може да получи защита по европейски схеми за качество. „Фасулът, произвеждан в плодородната земя на Добруджа, е с високо качество, което трябва да бъде отстоявано и защитено от имитации и злоупотреби чрез европейските схеми за качество“, за тази възможност говори заместник-министърът на земеделието Георги Събев при посещението си в Добруджанския земеделски институт, в град Генерал Тошево.
По този начин ще бъдат защитени не само производителите, но и потребителите, чрез осигуряването на гаранция за качество и произход.
В института се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други видове, съобщават от МЗХГ. Те са част от новото 80-декарово поле, което в момента е в преход към сертифициране за биологично производство. В зависимост от вида на културата преходният период за това е в порядъка между две и три години. Така ще може да се предлага на земеделските производители качествен посадъчен материал с био произход. По този начин ще се отговори и на изискванията на новия Регламент за биологично производство, който предстои да влезе в сила от януари 2022 г. В него е заложено, че биопродуктите ще се произвеждат само от разсад, който също е биологичен. Другите култури, които подготвя институтът за биологично сертифициране са лимец, ръж и соя.
В началото на месеца Добруджанският земеделски институт отбеляза 70-тата годишнина от създаването си, както и 80 години аграрна наука в Добруджа.