Добруджанският институт подготвя за биосертифициране боб, лимец, ръж и соя

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Добруджанският боб може да получи защита по европейски схеми за качество. „Фасулът, произвеждан в плодородната земя на Добруджа, е с високо качество, което трябва да бъде отстоявано и защитено от имитации и злоупотреби чрез европейските схеми за качество“, за тази възможност говори заместник-министърът на земеделието Георги Събев при посещението си в Добруджанския земеделски институт, в град Генерал Тошево.
По този начин ще бъдат защитени не само производителите, но и потребителите, чрез осигуряването на гаранция за качество и произход.

В института се работи и върху селекцията на бобови култури, наред с други видове, съобщават от МЗХГ. Те са част от новото 80-декарово поле, което в момента е в преход към сертифициране за биологично производство. В зависимост от вида на културата преходният период за това е в порядъка между две и три години. Така ще може да се предлага на земеделските производители качествен посадъчен материал с био произход. По този начин ще се отговори и на изискванията на новия Регламент за биологично производство, който предстои да влезе в сила от януари 2022 г. В него е заложено, че биопродуктите ще се произвеждат само от разсад, който също е биологичен. Другите култури, които подготвя институтът за биологично сертифициране са лимец, ръж и соя.

В началото на месеца Добруджанският земеделски институт отбеляза 70-тата годишнина от създаването си, както и 80 години аграрна наука в Добруджа.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА