Ден на пшеницата ще се проведе утре в Кубрат

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Какви са тенденциите в семепроизводството е основната тема на събитието

Наука, бизнес и земеделски производители си дават среща на полето в петък, 7 юни по време на традиционния Ден на пшеницата в Кубрат. На събитието, организирано от “Сортови семена” – Разград, ще бъдат представени над 50 сорта пшеница, ечемик, тритикале и ръж.

“Повече от 20 години празнуваме този ден и посрещаме всички, които се интересуват от качествени сортове, в които е вложен труд, наука и много опит! Ще разкажем кои са тези сортове, тяхната специфика и какви тенденции да очакваме през тази и следващите кампании, защото през последните години има промяна в посоката на семепроизводство – към твърди, сухоустойчиви пшеници”, коментира Мариела Йорданова, управител на “Сортови семена” и зърнопроизводител.

“Ще направим обзор на развитието на всеки един сорт, наблюдаван през годините, както и в условията на настоящата стопанска година. Ще дадем препоръки за отглеждане на различните сортове според сортовата им характеристика, както и съвети за избор на сортов състав в стопанството”, допълва още тя.

В Деня на пшеницата земеделските стопани ще се запознаят с приложената агротехника и добри земеделски практики, както и продуктовата листа на компанията за новия производствен сезон. Сред темите по време на събитието, са пазарната обстановка в секторите зърнопроизводство и семепроизводство, развитие на есенните култури към момента и прогнози за жътвената кампания.

Гост-лектори ще бъдат изявени имена на българската аграрна наука и в частност селекцията и семепроизводството – председателят на Селскостопанска академия проф. Виолета Божанова, която ще разкаже за последните научни постижения и тенденции в селекцията, доц. д-р Божин Божинов от Аграрен университет – Пловдив, авторитетният български селекционер и автор и съавтор на над 60 сорта пшеница проф. дсн Николай Ценов от Добруджанския земеделски институт и проф. Иван Киряков, ръководител на отдел „Селекция на зърнено-житни и бобови култури“ в ДЗИ – Генерал Тошево.

Ден на пшеницата 2024 ще се проведе на 7 юни (петък) от 10:00 часа на опитното поле в гр. Кубрат (по пътя Кубрат – Русе, срещу стопанството на “Сортови семена”).

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама