ФАО обяви 2020 г. за Международна година на здравето на растенията

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Растенията съставляват 80% от храната ни, но са под постоянна и нарастваща заплаха от вредители и болести

В началото на декември Организацията на храните и земеделието (ФАО)  стартира Международната година на здравето на растенията към Организацията на обединените нации за 2020 г.. Тя ще има за цел да повиши глобалната осведоменост за това как защитата на растенията може да помогне за справяне с глада, намаляване на бедността, опазване на околната среда и стимулиране на икономическото развитие.

Растенията съставляват 80% от храната, която ядем, и произвеждат 98% от кислорода, който дишаме. И все пак те са под постоянна и нарастваща заплаха от вредители и болести.

Всяка година до 40 на сто от глобалните хранителни култури се губят от вредители и болести по растенията. Това води до годишни загуби на селскостопанска търговия от над 220 милиарда долара, оставя милиони хора пред глад и сериозно уврежда селското стопанство – основният източник на доходи за бедните селски общности. Ето защо политиките и действията за насърчаване на здравето на растенията са от основно значение за постигане на целите за устойчиво развитие.

„Растенията осигуряват основата за живота на Земята и са единственият най-важен стълб в  храненето на човека. Здравите растения обаче, не са нещо, което можем да приемем за даденост“- споделя генералният директор на ФАО- Ку Донгю, който даде началото на Годината на здравите растения в кулоарите на заседанието на Съвета на агенцията на ООН.

Основните цели на годината са: повишаване на осведомеността за значението на здравите растения за постигане на Програмата за устойчиво развитие до 2030 г .; изтъкване на въздействието им върху продоволствената сигурност и функциите на екосистемите; и споделяне на най-добри практики за това как да поддържаме растенията здрави, като същевременно защитаваме околната среда.

Повече информация по темата може да откриете в първия брой на списание Агрозона за следващата година.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА