Цените на основните хранителни продукти в световен мащаб паднаха през ноември заради поевтиняването на палмовото и други растителни масла. Индексът на цените на ФАО достигна 160.8 пункта през ноември, което е с 1,3% по-ниско в сравнение с октомври и с 8,5% по-ниско в сравнение с ноември 2017 г. В момента индексът на цените се намира на най-ниското си ниво от май 2016 г. насам, съобщават от Организацията по земеделие и прехрана към ООН (ФАО).
Индексът на ФАО за цените на растителното масло достигна 12 годишно дъно и падна с 5,7% по-малко от октомври. Големите запаси от палмово масло и изобилието от соево и слънчогледово олио допринесоха за спада.
Индексът на цените на зърнените култури, който обхваща пшеницата, едрото зърно и ориза, падна с 1,1% през ноември, отразявайки големия износ на пшеница, засилената конкуренция при износа на царевица и новата реколта на ориз.
Индексът на цените на млечните продукти на ФАО падна за шести пореден месец, като спрямо октомври намалението бе с 3,3%, а големите запаси и увеличената наличност на износни стоки – особено от Нова Зеландия – доведоха до по-ниски цени за масло, сиренето и пълномасленото мляко на прах.
Индексът на цените на захарта не затвърди низходящата тенденция от предходните месеци и нарасна с 4.4% през ноември. Увеличението се дължи основно на очакваното значително намаление на производството в Бразилия, което също така намали дела на захарната тръстика, използвана за производство на захар.
Индексът на цените на месото на ФАО се сви значително, като само цените на говеждото месо се повишиха през ноември.