Половината от храната в света, възлизаща на два милиарда тона, се изхвърля, показва британски доклад. Институтът на механоинженерите съобщи, че причина за пилеенето на храната са лошото съхранение, стриктните срокове на годност, огромното предлагане и придирчивостта на потребителите.
Изследването установило още, че до 30% от зеленчуците във Великобритания не се прибират заради вида им. Авторите на доклада посочват, че между 30% и 50% от четири милиарда тона храна, произвеждани в света всяка година, се изхвърлят. Според тях половината от купуваната храна в Европа и САЩ се изхвърля. Д-р Тим Фокс заяви, че нивото на изхвърлената храна е “смайващо”. “Това е храна, която може да се използва за храненето на нарастващото население на света, както и гладуващите днес хора. Това също така е ненужно пилеене на земя, вода и енергийни ресурси, използвани в производството, преработването и разпространението на тази храна. Причините за това положение варират от лоши инженерни и земеделски практики, неадекватен транспорт и инфраструктура за съхранение до искането от супермаркетите на козметично идеални хранителни продукти и окуражаването на потребителите да купуват прекалено много чрез схемата плащаш едно, получаваш още едно безплатно”, посочва д-р Фокс, директор на отдел “Енергия и околна среда” в института.
Докладът показва още, че огромни количества вода на обща стойност 550 милиарда куб. м. се използват за отглеждането на плодове и зеленчуци, които така и не се изяждат. Според института търсенето на вода за производство на храна може да достигне 10-13 трилиона куб. м. до 2050 г. ООН прогнозира, че до 2075 г. ще има допълнителни три милиарда гърла за изхранване, тъй като населението на света ще достигне 9,5 милиарда души.