Некачествени палмови масла струват 1,20 лв, а качествените 3,20 лв . Опасността произтича от температурата при която се разтопяват, преди да се смесят с обезмасленото мляко. При евтините масла точката на топене е над 36,6 градуса, т. е. по – висока от тази на човешкото тяло, и в този случай тези мазнини придобиват по-ненормални и вредни качества. Причината е, че човешкото тяло не може да ги разгради и те се натрупват по кръвоносните съдове. Как да се познае такъв продукт – има лош дъх самото сирене, странен вкус, но за сметка на това консистенцията е много добра. Качествените мазнини се топят под 36 градуса и нямат никакво вредно вляние за човека. Тъй като те са твърде скъпи рядко се използват от българските мандри.
Какафонията срещу палмовите масла тръгна от американците, които държаха пазара на соеви мазнини. Когато Малайзия започна да произвежда палмовото масло, удари соевия пазар на американците. Те пък, за да неутрализират противниците си, пуснаха слуховете колко вредно е палмовото масло. Това е вярно, но само когато става дума за масло с висока точка на кипене. Подобен пример на удари под кръста заради пазарни дялове е историята с българското и гръцкото сирене в САЩ. Там сега се говори, че българското сирене е на 6 то място по опасност. Всъщност тези клевети разпространяват гърците, за да върви тяхното сирене. В същото време по- голяма част от тяхната Фета е българско сирене, под техен етикет!
Стефан Господинов, производител и преработвател