Европейският съюз ще засее повече рапица за реколтата през 2023 г

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Рапицата поевтиня след спекулативното увеличение от 5% миналата седмица. Това подобрява прогнозата за разширяване на площите с рапица в ЕС.

Според Strategie Grains, през стопанската 2023/24 година рапица ще бъде засята на 6 милиона хектара в ЕС, което е с 2,4% повече от настоящия сезон, в който засетите площи са се увеличили с 10% спрямо периода 2021/22, и добивът е почти с 15%, до 19,5 милиона тона, пише GrainTrade .

В резултат цените на рапицата в Европа се понижиха от рекордните нива, достигнати в началото на войната в Украйна, но остават над средните. Февруарските фючърси на фондовата борса в Париж паднаха с 2,5% до 648,75 €/т, или 649,39 $/т, като загубиха 3,4% от цената за седмица, но бяха подкрепени от покачващите се цени на петрола.

Януарските фючърси за рапица на борсата в Уинипег, както и преди седмица, остават на ниво от 903 CAD/t, или $668/t.

В Украйна търсенето на рапица намалява, тъй като предлагането е намаляло и търговците са преминали към закупуване на други култури. Изкупните цени с доставки до дунавските пристанища остават на ниво 470-500 $/т.

Световният пазар, подложен на натиск от рекордната реколта от рапица през този сезон, очаква повече износ от Австралия. В Руската федерация са събрани рекордните 4,6 милиона тона (в бункерно тегло) рапица, което е с 55,5% повече от съответната цифра миналата година, докато прогнозата за реколтата беше 4 милиона тона, а през 2021 г. бяха събрани 2,8 милиона. От 2013 г. насам площите с рапица са се увеличили 1,8 пъти – от 1,3 на 2,3 милиона хектара, а износът на рапица от Русия се е увеличил с 80% от началото на годината – до 383 хиляди тона.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements