Европейската картофена индустрия стана жертва на екстремния климат

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Търсенето на картофи нараства, но времето намалява перспективите за маржове на картофи за европейските фермери

„Екстремните метеорологични явления подкопават европейската картофена индустрия до самите й основи. Миналата година всъщност беше втората най-топла година, регистрирана в Европа. Сушата доведе до рязък спад в общата реколта от картофи, пише порталът Agriland. – Оценките показват, че реколтите в Северна Европа, Обединеното кралство и Ирландия са били с около 2 милиона тона по-малки от обичайното, като базата от доставчици на картофи за сектора на опаковането и преработката намалява. Крайният резултат беше рязко поскъпване, особено в сектора на преработката на картофи.

Ангъс Уилсън, председател на Wilson’s Country Potatoes, коментира пред Agriland: „По-рано тази година голям брой картофи бяха изнесени от Ирландия и Обединеното кралство за страни в Европа. И тази търговия нараства през последните месеци. Не мога да виня ирландските производители, че са активни. Предвид производствените разходи, с които се сблъскаха миналата година, и високите разходи за съхранение поради нарастващите цени на енергията, имаше смисъл да получат най-високите цени, които можеха да получат за своите картофи. В резултат на това запасите от картофи в Ирландия и Обединеното кралство никога не са били толкова ниски.“

Метеорологичните проблеми за европейските фермери продължиха и през настоящата 2023 г.

„Последните наводнения в Италия и голяма част от Южна Европа попречиха на производителите на картофи в тези региони да продължат обичайното си засаждане“, обясни Ангъс Уилсън пред Agriland. – И тук, в Ирландия, се случи същата история. Студената и влажна пролет сериозно забави засаждането на картофи в много ферми с до шест седмици, което е предпоставка за значителен спад на добивите от картофи тази година. Всичко това създава перфектната буря за картофената индустрия в Европа и мога да прогнозирам с почти сигурност, че дефицитът на картофено производство на Ирландия през 2023 г. ще съвпадне с този на други страни. И, разбира се, тези проблеми ще продължат през 2024 г. Така че е вероятно да очакваме поне две последователни години на трудни пазарни условия за картофената индустрия.“

„Като се има предвид развитието, настъпило през последните две години, стойността на картофите се повиши значително през последните месеци и продължава да расте, особено при сортовете, предназначени за специална обработка“, добави Уилсън. – Това се случва в момент, когато търсенето на картофи и картофени продукти отново започва да расте. Това е изключително положителна тенденция за сектора на картофите. Недостатъкът е, че европейската картофена индустрия може да не успее да отговори на това търсене през следващите 12 месеца поради екстремните климатични условия, които засегнаха цяла Европа през последните два вегетационни сезона.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements