Изхвърлянето на храна да се намали с 30% до 2025 г. Това е новата политическа рамка, която Европейската комисия гласува и с която страните-членки трябва да се съобразят. Повечето от тях подкрепят тази цел и с ангажират да работят в тази насока, се казва в комюнике на институцията. Някои правителства дори вече са призовали Комисията да състави списък на продукти с дълъг срок на годност, които застояват на щандовете в магазините. Етикетите на тези храни може да не съдържат срок на годност.
Освен намаляване на изхвърляната храна Комисията ще насърчава рециклирането и повторното използване на до 70% общински отпадъци до 2030 г. За същия срок ще се насърчава повторното използване на 80% от изхвърляните опаковки, като на определени периоди ще се поставят цели – до 2025 г. да се рециклират 90% от хартиените опаковки, а до 2030 г. да се рециклират 80% от дървените опаковки.
Генералният секретар на най-голямата неправителствена фермерска организация в ЕС Копа Коджека, Пека Песонен, приветства поставените цели и заяви: „Приоритет за фермерите, собствениците на гори е да избягват прахосването на ресурси. Това може да се случи чрез оптимизиране на използването им може да се създадат нови бизнес възможности и да се отворят работни места.“ Според други НПО като Friends of the Earth Europe планираните мерки не са достатъчно амбициозни.
Според Организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година в целия свят се изхвърлят около 1.3 млрд.т. храни. Така се прахосват около 250 м3 вода и 1.4 млрд. хектара земеделска земя. В следствие на това в атмосферата се изхвърлят около 3.3 млрд.т. вредни емисии парникови газове.
След като бъдат подготвени правните текстове, които определят политическата рамка на тази цел, те ще бъдат дадени на Европейския парламент, както и на италианското председателство на Съвета на ЕС, което започна работа от 1-и юли.