Европа трябва да свие наполовина производството на месо и млечни продукти

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Производство на месо и млечни продукти в Европа трябва да бъде намалено с 50% до 2050 г., за да се постигнат целите на споразумението от Париж. Тези данни се съдържат в доклада What is the Safe Operating Space for EU livestock?, подготвен от независимия фонд Rural Investment Support For Europe (RISE), съобщава британското издание The Independent.
Авторите призовават Европейската комисия да разработи подходящи мерки за намаляване на животинската продукция. По-специално, експертите предлагат да се въведат допълнителни данъци и продажба на субсидирани месни продукти за потребители с ниски доходи.
Експертите се надяват, че в крайна сметка потребителите ще са склонни да плащат повече за висококачествено месо, което се произвежда в екологично чисти условия, като се вземат предвид стандартите за защита на околната среда и ландшафта, както и спазването на съответните изисквания относно отглеждането на животни.
В доклада се казва, че в момента европейските граждани консумират средно по два пъти повече месо, отколкото тези, препоръчани от националните им хранителни агенции.
Според оценките на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО), животновъдство е най-големият потребител на земните ресурси в света. Териториите за паша на добитък и земи под фуражни култури представляват почти 80% от цялата земеделска земя.
По-рано, експертите от организациите с нестопанска цел – Institute for Agriculture and Trade Policy и GRAIN са стигнали до извода, че най-големите производители на месни и млечни продукти могат да бъдат основния източник на емисии на въглероден двуокис (CO2) до 2050 г.. Експерти отбелязват, че без допълнителни мерки за животновъдството, до средата на века то ще заеме 80% от емисионния бюджет от CO2.
В момента, Китай, САЩ, ЕС, Канада, Бразилия, Аржентина, Австралия и Нова Зеландия са отговорни за 60% от глобалните емисии на парникови газове от производството на месо и мляко. Общо петте най-големите световни производители на месни и млечни продукти (JBS, Tyson, Cargill, Dairy Farmers of America и Fonterra) ежегодно произвежда повече емисии на парникови газове, отколкото петролните компании Exxon, Shell или BP.

ЕТИКЕТИ:
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА