Евродепутатка призова ЕК да следи вноса на мед от Украйна

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути
Европейската комисия трябва да наблюдава и вноса на мед от Украйна, настоя испанската евродепутатка Клара Агилера от Европейския алианс на социалистите и демократите. Тя говори на дебат за ситуацията с вноса на селскостопански продукти от Украйна в комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент в Брюксел.

Клара Агилера отбеляза, че 27 на сто от целия внос на мед в ЕС е от Украйна.

“Отгоре на всичко производствените разходи са много ниски – едва 2,13 евро за килограм. И това би могло да причини изкривяване на пазара”, допълни Алилера.

В края на януари т.г., Комисията предложи удължаване с 1 година на безмитния украински внос в ЕС

Предложението съдържа допълнителен механизъм, според който всяка страна членка ще има правото да задейства „внезапна спирачка“ и да върне митата върху птичето месо, яйцата и захарта от Украйна, ако вносът им надвиши обемите от 2022 и 2023 г.

Част от предложението на Комисията е и да се поднови суспендирането на всички мита върху вноса от Молдова с още една година. Това на практика означава, че износът на седем селскостопански продукта от Молдова, които са предмет на тарифни квоти, ще продължи да бъде напълно либерализиран: домати, чесън, десертно грозде, ябълки, череши, сливи и гроздов сок.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА