Членове на Европейския парламент от различни партии твърдят, че мнозинството от потребителите в общността искат да знаят произхода на месото и съставките на продуктите от преработено месо в контекста на скандала с конското месо от преди 2 г., съобщава globalmeatnews.com. Членове на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните обсъждат цената за индустрията и за потребителите от въвеждане на новите правила за етикетиране. Те са гласували за бързо одобрение на всяко предложение за задължително етикетиране на обработено месо.
Сред коментарите между европейските политици са, че по-големите производители използват месо от различен произход и имат изявен интерес в това да не го декларират, докато малки и средни производители например ще имат изгода от новите етикети с произхода на месото, тъй като това ще е вид маркетингов инструмент за продуктите.