Есетра сменя невъзможната сулка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
8 Минути

Седем години след създаването на първата ферма за бяла риба в България видът продължава да бъде изчезващ. Причината – „Бул Аква Фиш“ пренасочва дейността си към отглеждането и излюпването на нови видове. Собствениците споделят, че е почти невъзможно  сулката да се гледа в страната ни, защото начинанието среща  редица проблеми. Главният от тях е, че зарибителният материал не може да стигне до България.

Фермата в Славеево обаче вече успешно люпи, отглежда и преработва  есетра,  пъстърва и различни рибни хибриди. Четири години след първата ни  среща, компанията е успяла да реализира поставените си цели, като сега разполага с риболюпилня и преработвателен цех. До момента инвестицията им е в размер на почти 9 млн. лв. Собствениците споделят обаче, че все още не са успели да си върнат всички разходи. Общо 11 човека се грижат за рибите, наети специалисти и зооинженери.

От бяла риба до производство на есетра

От началото фермата залага само на един вид риба – бялата риба сулка. Впоследствие обаче се оказва, че зарибителният материал трудно ще стигне до България, споделя пред Агрозона Живко Василев, управител на „Бул Аква Фиш“.

2

Причината е, че материалът не може да пътува повече от 6 до 8 часа. Центровете за развъждане се намират в Дания, а транспортът може да бъде само наземен, защото от височината рибата си пука плавателния мехур. Няма транспортно средство, което по земя да се придвижи от Дания до България за 6 часа. В момента фирмата може да прави бяла риба чрез собствена люпилня, но за това трябва много време – трябва разплодниците да са свикнали с хората, да са се научили да ядат фураж – рибата не трябва да е като диво животно. Стресира ли се, то това веднага се отразява на хайвера, казва Василев.

 Риболюпилня

4
В тези контейнери се залага оплоденият хайвер

През тази година Бул Фиш възнамерява да направи своята първа кампания за излюпването на бяла риба. След проблемите, които срещат, собствениците решават да построят с помощта на европейски средства риболюпилна. Тя е готова през 2014 г., като вече няколко пъти е дала продукция. Излюпена е есетра, пъстърва, както и хибриди (сибирска есетра с моруна, моруна с чига). Според технологичния процес първо се залага оплодения хайвер, получават се личинки, които се захранват и стават малки рибенца. В зависимост от вида, когато рибенцата достигнат между 70, 80 г до 180 г се преместват във фермата за угояване.  От там според различните видове животните престояват, докато не достигнат необходимите килограми.  Бяла риба се търси при 1 кг  – 1,5 кг, а есетра при 2,5 кг, казва управителят.

Как действа цялата система

За да може да се поддържа екологичната система на рибите е нужно огромно количество водна маса, споделя зооинженерът Атанас Атанасов. 5Сигурните условия изискват среда за интензивно отглеждане, в която се поддържат постоянни стойности на потоците от вода и въздух – кислород, фиксирани нива на водното съдържание и непрекъсната работа на системата. Риболюпилната и фермата са на рециркулационен принцип, което означава, че 85 % от водата се използва наново. Това обаче осигурява екологична чистота на месото. В същото време консумацията на ток е значителна. Заради това компанията разполага с фотоволтаична система на покрива и генератори, като голяма част от енергията отива само за охлаждане на водата през лятото и затопляне през зимата. В басейните е необходимо да се поддържат точно определени характеристики на водата, което се прави от компютър, който следи за температурата, кислорода, фуража, нивото на амоняк, на PH и т.н. Ръчно се зареждат единствено хранилките, които също пускат точно определено количество храна на определен интервал от време, зависещо от биомасата на рибата.

6

Проектите на „Бул Аква Фиш” се подпомагат от европейските фондове

 

По магазините и ресторантите – филе със сушени плодове

Освен, че вече люпят сами своите риби „Бул Аква Фиш”  успява да построи и цех за преработка на риба, където отива голяма част от продукцията им. Той е оборудван със специализирани машини. Продукцията е основно 6 типа, сред които замразена, охладена, топло-пушена, студено-пушена, солена и сушена риба. 7От есетра се произвеждат различни видове филета, сред които и такива със сушени плодове. Продукцията се реализира в страната ни и в Румъния. В София тя може да се закупи в магазините на голяма българска търговска верига. Голяма реализация има и по морето – в магазини и ресторанти. Компанията предлага и жива риба, прясна, охладена. В момента имат есетра, сибирска есетра, хибрид моруна – чига и пъстърва.

8

За един ден компанията губи 12 000 риби

Бюрократичните пречки, много документация и  срокове са само част от проблемите, през които се преминава, за да създадеш цял цикъл за производство на риба. Наред с това ежегодно се извършват купища проверки – проверява се производствената програма и дали по предназначение се използват съоръженията. Като проблем се откроява и  електроподаването, защото ако  няма ток за по-дълго то целият труд може да е напразен.

Собствениците споделят, че е изключително важно да се намери и коректна фирма, която да достави необходимото оборудване и коректно да извършва поддръжката му. „Бул аква фиш“ имат горчив опит с една от специализираните и водещи световни компании за подобни съоръжения. Случва се така, че поради технологична грешка за един ден във фермата измират 12 хиляди есетри.  Системата спира да работи, биологичните стъпала на филтрите отказват и рибите остават без кислород.  Това е и една от най-големите загуби за фермата до момента. Доставчиците не поддържат коректно съоръженията. Когато има проблем не идват, заявяват, че изпълняват проекти в други страни и е невъзможно да се заемат с поправката. При 3 дни влошени параметри на съоръженията рибата умира.

Бъдещето на рибата е чрез отглеждане във ферми

 Количеството риба в световните океани спада драстично. Свободният улов всяка година спада с почти  20 %, алармират от „Бул аква фиш“.  Тази година всички риболовни кораби по Черно море стоят на сушата, защото няма какво да ловят.  Според тях трябва да осъзнаем, че все повече и повече от рибата ще идва от ферми, а не от морета и океани. Има страни, които са доста напред в тази технология и голяма част от рибите там са от ферми, подобна на тази в Славеево. Човек трябва  да се учи от опита на Германия, Дания и Холандия, казва Живко Василев. Той прогнозира, че рибата от техните ферми ще става все по-търсена на българския и световен пазар не само заради липсата на улов, но и заради екологично чистото месо.

9

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама