ЕС пусна втори финансов инструмент за подкрепа на дребния агробизнес

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Нов гаранционен фонд на ЕС ще подкрепя инвестиции в земеделие, хранителната индустрия и горския сектор на паневропейско ниво. Средствата във фонда възлизат на 13,5 млн. евро и са осигурени от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (EAFRD). Фондът ще се управлява от Европейския инвестиционен фонд.

Инструментът вече действа в южния френски регион Окситания, след като банката с регионално значение Banque Populaire du Sud сключи с Европейския инвестиционен фонд споразумение за прилагане на финансовия инструмент. То е за заем на стойност 67,5 млн. евро, които ще бъдат инвестирани в проекти на малкия и средно големия агробизнес.

Заемите, които ще могат да вземат малките и средните предприятия, ще бъдат с намалена лихва и изискванията за получаване на заемите ще бъдат по-ниски в сравнение с традиционните. Също така ще се финансират проекти с високо ниво на риск.

Това е вторият от финансовите инструменти за подпомагане на малките и средните предприятия за периода 2014-2020 г.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама