Министрите от ЕС са одобрили нова система за помощи за съхранение на свинско месо. Помощта има за цел да помогне на производителите да се справят с ниските цени на месото, които са следствие от руското ембарго и нарастващото производство, информира globalmeatnews.com. Системата е предложена от ЕК и позволява на производителите да кандидатстват за временно съхранение на шест категории продукти от свинско месо, когато пазарните цени са твърде ниски. Въпреки че има слабо възстановяване, цените все още са с 20% по-ниски в сравнение със средните им нива през последните 5 години.
Схемата включва включва основни разходи за съхранение за 90, 120 и 150 дни. Подпомагането зависи от продуктовата категория и времето на съхранение:
- половин труп без предни крака, опашка, бъбреци, диафрагма и гръбначен мозък: за 90 дни – 230 евро/тон, 120 дни – 243 евро/тон, 150 дни – 257 евро/тон;
- бутове, плешки, предни части, слабини: 90 дни – 254 евро/тон, 120 дни – 266 евро/тон, 150 дни – 278 евро/тон;
- свински бут с кост: 90 дни – 281 евро/тон, 120 дни – 293 евро/тон, 150 дни – 305 евро/тон;
- гърди с кожа и ребра: 90 дни – 210 евро/тон, 120 дни – 221 евро/тон, 150 дни – 233 евро/тон;
- гърди без кожа и ребра: 90 дни – 226 евро/тон, 120 дни – 238 евро/тон, 150 дни – 254 евро/тон;
- изрезки с кост от средната част на тялото: 90 дни – 228 евро/тон, 120 дни – 241 евро, 150 дни – 254 евро/тон.