ЕП маха таксите за внос на зехтин от Тунис, италианците негодуват

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Европейският парламент премахна таксите за внос на зехтин от Тунис в ЕС, за да насърчи икономиката настраната. Увеличени са и обемите за внос, съобщава euractiv.com. Решението обаче е предизвикало гнева на италианските евродепутати. Количествата, които Тунис може да внася на територията на ЕС, са увеличени до 35 хил. тона маслини без мита и такси през 2016 и 2017 г. За да омекоти последствията за европейските фермери от решението, ЕП е направил две промени в първоначалното предложение на Комисията – въвеждат се по-строги изисквания за проследимост и се забранява мярката да бъде повторена. Според италианските евродепутати обаче мярката ще накаже неосновано европейските производители.

Докладчикът по темата френският евродепутат Marielle de Sarnez посочва, че в Тунис бизнесът с маслини осигурява 1 млн. работни места и свободния внос ще бъде реална помощ за страната. Дори критиците на предложението не поставят под въпрос това, че тунизийската икономика трябва да бъде подпомогната след терористичните атаки от миналата година, но вярват, че това трябва да стане по начин, който не вреди на европейските производители на зехтин.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА