ЕООД и ООД – най-подходящи за малък бизнес с храни

Бизнес работилница за местни храни се провежда днес в София. Бъдещи микропредприемачи и производители на местни и занаятчийски храни получиха ценни насоки от адвокат Ивана Мурджева за регистриране на юридическо лице. Събитието е организирано от мрежата за местни храни LocalFood.bg, подкрепена от фондация „Америка за България“.
За малък бизнес с храни или земеделски продукти най-подходящи са формите ООД и ЕООД, ЕТ е силно непрепоръчителен вариант, отживелица. ЕТ се разглежда от закона като юридическо лице, но при задължения, се задължава физическото лице с цялото налично лично и семейно имущество до покриването им, обясни адвокат Ивана Мурджева. Нормативната база, на която трябва да отговаря юридическо лице, опериращо със земеделски или хранителни продукти, се променя непрекъснато, най-вероятно няма да стане по-стабилна, но желаещите да произвеждат продукция нямат извинения да не отговарят на изискванията, подчерта Мурджева. Преди стартиране на малък бизнес трябва да се направи подробен анализ на възможностите, наличните ресурси и в началото стъпките да са малки. Необходимо е да се има предвид, че регистрирането на юридическо лице не е голяма трудност, но от самото му регистриране започват да текат ежемесечни задължения – данъци, осигуровки и др. Затова още преди стартирането на бизнеса, е хубаво да има поне груба сметка на тези задължения и да се направи трезва преценка дали наличният финансов ресурс може да ги обезпечи, стана ясно от думите на адвоката.