Енергийните ресурси могат да достигнат 10% от себестойността на свинското месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Украинските фермери коментират, че прекъсването в електрозахранването повлияха на структурата на производствените разходи

„През 2023 г. промените в разходите за енергия ще добавят към несигурността с разходите за фураж“, коментира Александра Бондарская, ръководител на аналитичния отдел на Асоциацията на свиневъдите на Украйна (ASU) Олександра Бондарска, пише AgroTimes. — Прекъсванията на електрозахранването през четвъртото тримесечие вече значително повлияха на структурата на производствените разходи. Ако в предишния периоди делът на разходите за енергия достигна 4-5%, то според предварителните оценки на операторите през четвъртото тримесечие той вече е 6-6,5%, а тази година, според песимистичните прогнози, може да нарасне до 8 -10% от общата себестойност на производството на свинско месо.

Разходите за производство на свинско месо при повечето местни украински оператори през 2022 г. леко варират – около 10% в сравнение с 2021 г.

Значително намаляване на разходите за ключови фуражни култури “изяде” увеличението на разходите за тяхната доставка, внесени фуражни съставки. Съответно далеч не всички оператори са постигнали пълна и значителна оптимизация на разходите за хранене, отбеляза тя.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА