Енергийните ресурси могат да достигнат 10% от себестойността на свинското месо

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Украинските фермери коментират, че прекъсването в електрозахранването повлияха на структурата на производствените разходи

„През 2023 г. промените в разходите за енергия ще добавят към несигурността с разходите за фураж“, коментира Александра Бондарская, ръководител на аналитичния отдел на Асоциацията на свиневъдите на Украйна (ASU) Олександра Бондарска, пише AgroTimes. — Прекъсванията на електрозахранването през четвъртото тримесечие вече значително повлияха на структурата на производствените разходи. Ако в предишния периоди делът на разходите за енергия достигна 4-5%, то според предварителните оценки на операторите през четвъртото тримесечие той вече е 6-6,5%, а тази година, според песимистичните прогнози, може да нарасне до 8 -10% от общата себестойност на производството на свинско месо.

Разходите за производство на свинско месо при повечето местни украински оператори през 2022 г. леко варират – около 10% в сравнение с 2021 г.

Значително намаляване на разходите за ключови фуражни култури “изяде” увеличението на разходите за тяхната доставка, внесени фуражни съставки. Съответно далеч не всички оператори са постигнали пълна и значителна оптимизация на разходите за хранене, отбеляза тя.

 

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама