Емил Милев: Излизаме срещу арогантността и некомпетентността в ИАРА

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Днес от 12:00 часа рибари излизат на голям протест в Балчик. Съвместни протестни действия ще проведат двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”. „Началните нагласи бяха да проведем просто една среща, но тя прерасна в протест, продиктуван от негативното отношение към бранша, неразбиране от страна на управляващите на основни принципи и правила при работата ни.  Очакваме да се съберем работещите в бранша от Поморие, Несебър, Бяла – цялото Северно Черноморие. Грешните решения оказват пряко влияние на над 5 хил. души“, това каза пред „Агрозона“ Емил Милев, председател на сдружение „Черноморски изгрев“. „Основното, което ни подтикна към този протест бе арогантното и безцеромонно отношение на служителите на ИАРА към нас, неразбирането на основни правила и грешното тълкуване на много заповеди, по които работим години наред. Една такава заповед е например тази 3-те мили, която разрешава от 15 септември до 15 октомври рибарите да могат да работят само в определени зони. Ние се борихме 3 г. да направим така, че тази заповед да се тълкува по правилният й начин, дори получихме и подпис от земеделския министър. Сега обаче настоящото ръководство на ИАРА си я прочита по свой начин – те обясняват, че в тези зони може да се ловят само карагьоз и есетрови риби. Парадоксът тук е, че и двата вида са забранени за улов в страната, има мораториум върху тях. Това показва изключителната некомпетентност на служителите в рибарската агенция. Отделно получаваме от години  заплахи към бранша, че ще ни спрат от работа. Не може да има такова отношение към бранша от една държавна институция“, коментира Милев.

Браншът ще поиска категорични кадрови промени. „Протестът не е прост едно импулсивно събиране. От близо месец търсим контакт с Министерство на земеделието и храните (МЗХ), отговор обаче няма. Искаме да се спрат политическите назначения в ИАРА.  Трябва да се вземат решения и браншът да върви напред“.

Днес ще бъдат уговорени и последващите действия, които ще предприемат рибарите. Може да се очакват още по- мащабни протестни действия в национален мащаб, заключи Милев.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама