Рибари излизат на голям протест в Балчик

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Представители на морския риболовен сектор се събират на протест срещу действията на държавата в сектор Рибарство. Протестът ще се проведе утре от 12:00 часа, на Морска гара в гр. Балчик, и ще събере рибари от двете национални браншови организации „Черноморски изгрев” и „БГ Фиш”. Сред мотивите са лошото управление в сектора, непознаване на материята от председателя на ИАРА и др. “Агрозона” прилага всички мотиви на бранша, качени на сайта на дружество “Черноморски изгрев”.

1. Действията на бранша се налагат поради лошото управление в сектора и очевидната неспособност на Министерство на земеделието и храните да озапти своеволията в дейността на ИАРА – Бургас.

2. До протеста се стига след няколко писма до МЗХ и среща с ресорния зам.-министър Свилен Костов, който показа открита безпомощност при справяне с проблемите в поверената му агенция. Зам.-министър Костов бе уведомен преди повече от месец, че ИАРА действа репресивно и превишава законовите си правомощия, което ще доведе до нежелани за всички резултати. След проведената среща не само, че нямаше корекция в работата на ИАРА, но репресиите се увеличиха.

3. Открито завяваме, че управлението на ИАРА, в т.ч. изпълнителния директор Валентин Вълков, показва непознаване на сектора и неговите стратегически цели и приоритети. Управленската визия на агенцията се простира единствено до силови контролни мерки и наказателни репресии. Същите са съпроводени с открити заплахи срещу български рибари за спиране на дейността им, налагане на прекомерни глоби, нерегламентиран натиск при налагане на глоби и санкции.

4. Освен неразбиране на проблемите в сектора, ръководството на агенцията демонстрира и крайно неуважение към представителите на риболовния бранш. На проведената среща на 12.12.2016 г. в ИАРА – Бургас част от ръководството на ИАРА си позволи открити заплахи към представители на браншовите организации, което е недопустимо и показва самозабравяне на определени служители. Арогантното и безцеремонно поведение на г-н Николай Иванов, който е и общински съветник в Община Бургас, възмути всички нас и апелираме за вземане на конкретни мерки срещу подобно поведение. Вярваме, че това не е стандарт за отношенията на държавен служител и общински съветник към граждани и лица от който и да е сектор на обществения живот.

5. На проведената среща бяха поставени конкретни въпроси от страна на бранша, които не получиха отговор. Представените становища от ръководни служители на ИАРА показаха тежка и опасна некомпетентност по отношение на правилата за риболов в Черно море. Абсурдните, но категорични позиции на г-н Хари Костадинов от ИАРА по основните проблеми на практика означава ликвидиране на половината от риболовната ни дейност. Резултатът от всичко това е, че голяма част от промишления риболов ще бъде принуден да спре работата си.

6. Не сме престъпници, нито бракониери, а работим честно, за да изкарваме прехраната си. Всеки един от нас е регистрирал търговската си фирма, заплатил е всички необходими разрешения за дейността и си плаща съответните данъци.

7. Напълно разбираме сложната обстановка в държавното управление, но не желаем и няма да бъдем обект на репресията на администрацията, която очевидно се възползва от множеството неясноти в управлението на страната. Няма да позволим да издевателстват върху нас самозабравили се държавни чиновници, които се опитват да превърнат една държавна агенция в частна фирма за репресии и събиране на пари.

8. Сектор Рибарство се нуждае от спешни мерки, в т.ч. кадрови, за да се осигурят елементарни условия за дейността ни. Извършените в последните години действия от администрацията доведоха до пълен хаос в сектора. В настоящия момент за Рибарството отговарят трима зам.-министри, които си прехвърлят отговорността, една дирекция „Морско дело и рибарство” в МЗХ и Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултири, между които няма елементарна координация и комуникация.

На срещата в гр. Балчик ще бъдат взети решения за следващите протестни действия в гр. Бургас. Нашето желание е да работим и да изкарваме прехраната си, като сме готови да защитим правата си с всички законови средства.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама