Българско сирене е намерило място в класацията на 18-те най-забележителни европейски сирена на британското издание Telegraph, съобщава economy.bg. Материалът е със заглавие „Около Европа в 18 сирена“ и дава насоки на любителите на млечните изкушения къде в Европа са „най-добрите сирена от монашеското трошливо сирене Caerphilly, баварското синьо и българското зелено“.
България намира място в класацията със зеленото сирене от Черни вит, за което Агрозона е разказвала. То е едно от трите плесенни сирена в Европа и единственото на Балканския полуостров. Меко е, покрито е с плесенна коричка с характерен зелен цвят, а понякога има и със зелени жилки в самото сирене.
Други европейски сирена, посочени в материала, са австрийското Alp-Bergkäse, белгийското Fromage de Herve, хърватското Paški Sir, английското Blue Vinny, френското Valençay, немското bavarian Blue, гръцкото Фета, ирландското Milleens, италианското Parmigiano Reggiano, нидерландското Beemster, норвежкото Geitost, португалското São Jorge, шотландското Isle of Mull, испанското Queso de la Serena, шведското Almnäs Tegel, швейцарското Emmentaler i уелското Caerphily.