Екстремните условия и засоляването на почвите намаляват добивите на зеленчуци

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
5 Минути

Абиотичните фактори могат да доведат до загуби в добива между 50 и 70%

Продължителното засушаване в комбинация с екстремни температури са едни от основните фактори за абитичен стрес при зеленчуковите култури. Другият фактор, която се наблюдава напоследък е засоляването на почвите. Това посочва гл.ас.д-р Елена Топалова от Института по зеленчукови култури “Марица“

Доказано е, че абиотичните фактори намаляват производителността и добива на културите, като загубите в добива могат да достигнат между 50-70%, посочва гл.ас.д-р Елена Топалова от Института по зеленчукови култури “Марица“-Пловдив.

Засушаването предизвиква сериозни последици върху растежа и развитието на зеленчуковите култури

През настоящото лято продължителното засушаване е съпроводено в комбинация с екстремни температури.

Като резултат от това се забавя растежа и развитието на растенията.  Обикновено зеленчуковите култури реагират с намаляване на листната площ.

Нарушават се генеративните процеси, засушаването оказва негативно въздействие върху фертилността на полена например при пипер, домати, фасул. Намалява броя плодове стават по-дребни, което редуцира добива. Понижава се качеството на получената продукция като се променя съдържанието на сухо вещество, захари, витамин С. Най-силно засегнати от засушаване са индетерминантните домати (едроплодните домати), следвани от детерминантните. Добра сухоустойчивост проявяват доматите тип чери“.

Високите температури оставят  видими „белези“ върху културите

При високи температури растенията могат да спрат своето развитие. Корените започват да загиват, по периферията на листата се появяват пригори и впоследствие те опадват (фасул, домати). Цветовете не се оплождат и окапват, като това е особено видимо при фасул, домати и  пипер. Появяват се пригори по плодовете.

Засоляването на почвите е включено  в комплекса от неблагоприятни фактори

То е често срещан проблем в оранжерийното зеленчукопроизводство. Обикновено се поражда от комбинация от фактори – монокултурно отглежданe, използване на нискокачествени води, при силно изпарение на почвата, както и внасянето на високи торови норми.

Забавя се растежа и развитието на растенията, намалява броя и размера на листата, наблюдава се скъсяване на междувъзлията. Появяват се деформирани плодове, с повишаване на солевата концентрация се появяват и пригори по листата (краставици). Забелязва се изсъхване на цветовете и малките плодове, посочи гл.ас. Топалова. Може да се наблюдава намаляване  на размера и броя на плодовете. По високите концентрации могат да доведат дори и до загиване на растенията.

Засушаването и екстремните температури влияят отрицателно на всички зеленчукови култури

Тези абиотични фактори могат да намалят осезаемо добива и качеството на зеленчуковата продукция. В момента почти всички зеленчукови култури са засегнати пряко от продължителното въздействие на засушаването и високите температури. Може да се каже, че култури със слаба устойчивост към стрес изискват консумирането на повече вода и минерални торове което се отразява и върху себестойността на произведената продукция.

В научните среди се търсят варианти за преодоляване последствията от сушата

Подобряването на устойчивостта на растенията към абиотичен стрес (засушаване, високотемпературен стрес, засоляване) се води чрез подбор на подходящи генотипи със специфични белези чрез селекционните програми на института при отделните зеленчукови култури. Използват се всички налични инструменти, които включват скрининг на зародишна плазма, биотехнологични методи, както и конвенционални методи на селекция.

ИЗК „Марица“ участва в няколко изследователски проекта в това направление, посочи гл.ас. Топалова.

Извършва се характеризиране на голям брой генотипи и селекционни линии чрез скрининг за тяхната толерантност към даден абиотичен стрес. При доматите са подбрани толерантни линии, които са включени в разработването на хибридни кръстоски толерантни към засушаване.

Използват се и някои агрономически подходи за решаването на тези проблеми. Промяна в сеитбената норма и времето на засаждане. Използване на биостимуланти за преодоляване на вредното въздействие на стресовите фактори.

Подобряване използването на водата чрез моделни опити за напояване с променлива норма на водата и минерално подхранване. Подобряване използването на водата чрез присаждане върху подходящи подложки при тиквови култури. За целта се извършва селекция за получaване на междувидови хибридни подложки между Cucurbita maxima и Cucurbita moschata.

 

 

Автор – Лилия Цветанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама