Експерти: Здравните рискове от преработени месни храни зависят от приеманото количество

Саламите и шунката не причиняват рак, всичко е въпрос на доза, коментираха експерти пред Нова телевизия по повод анализи на Световната здравна организация за рисковете, свързани с преработените месни храни, предава „Крос“.
По думите на диетолога проф. Донка Байкова риск крие количество от 160 грама дневно колбаси. Експертът посочва, че препоръките на специалистите са, че е фиксирано количество от 160 грама седмично колбаси, които не биха довели до здравословни проблеми.
„При храните е въпрос на доза. Същото като при лекарствата“, коментира и собственикът на фирма за производство на колбаси Кирил Вътев. Той даде пример с пчелния мед, за чиято полезност никой няма съмнения, но ако един буркан мед бъде изяден наведнъж, човек получава гликолитичен шок и търси лекарска помощ.