Експерти: евтиният петрол ще стимулира развитието на туризма

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Ниските цени на петрола и промените във валутните курсове ще доведат до ръст на туризма в световен мащаб тази година, прогнозира Сандра Каваро от Световната туристическа организация в интервю за БНР. През 2015 г. браншът отбеляза нарастване от 4 %, което се равнява на почти 1 милиард и 200 милиона души пътували зад граница. Според Каваро, дестинации като Тунис, Турция или Франция могат да имат лек спад заради терористичните атаки в тези страни, но негативният ефект ще бъде компенсиран бързо:

Мисля, че хората са все по-информирани за различни дестинации, които са ставали обект на терористична атака или потенциално биха станали жертва на такава. Със сигурност хората се притесняват от това, но всички все по-ясно осъзнават факта, че това е глобално предизвикателство и практически всяко място може да стане обект на терористична атака. Нашите прогнози за 2016 г. са за продължаващ ръст на туризма, както и през миналата година. Тенденциите ще се запазят, както по отношение на спада на цените на петрола, така и при промените на валутните курсове. Сигурността и безопасността на пътуването също ще бъдат водещи при избора на дестинация, но най-вече туристите ще обръщат внимание на валутните курсове.

Тя каза, че е трудно да се направи прогноза кои ще бъдат най-посещаваните дестинации тази година. През последните години най-посещаваните дестинации не са се променили особено, посочи тя:

Франция, Испания, САЩ и Италия продължават да бъдат най-често избирани от туристите. В списъка трябва да добавим и Китай. Не мисля, че и тази година ще има особени промени.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама