Експерти: ЕС става нетен износител на захар след 2017 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

От нетен вносител на захар Европейският съюз ще се превърне в нетен износител, след като през октомври 2017 г. отпаднат квотите за производство. Световният пазар на захар няма да изглежда по същия начин, според очакванията на експертите. Квоти няма да има и за производството на изоглюкоза, но остават за производството на тръстикова захар.

През 2005 г. Световната търговска организация задължи ЕС да махне квотите, като отсъди, че ЕС субсидира силно своите производители на захар и прави дъмпинг на цените. В новите условия ЕС трябва сега да предприеме мерки, за да запази производството на високо ниво и да позволи на сектора да запази стратегическата си важност.mix of sweet cakes, donuts and candy with sugar spread and written text in unhealthy nutrition

От отпадането на ограниченията най-голяма полза се очаква за Франция и Германия, които са основни производители в ЕС и ще имат възможност да увеличат продажбите си на вътрешния и външния пазар. Франция ще увеличи производството с 20% след 2017 г., според Ален Женро, председател на Асоциацията на френските производители на захарно цвекло. „Нашата цел е да увеличим добивите и да намалим производствените си разходи.”, казва той. Увеличение в износа се очаква за Африка и Близкия Изток. Компаниите в Германия също се готвят да увеличат производството. В същото време за големите рафинерии в Италия, Гърция, Испания, Португалия и Скандинавските държави ще бъде трудно да издържат на конкуренцията, защото и в момента изпитват проблеми. Новата ситуация ще бъде от полза за онези рафинерии, които произвеждат с ниски разходи и могат да предложат продукцията си на конкурентни цени.

Красноречива статистика

Производството на бяла захар ще се увеличи с 9,7% до 16,3 млн. тона през 2016/17 г., в сравнение с рекордните 14,9 млн. тона, реализирани в предходния годишен период, според очакванията на Европейската комисия. Размерът на площите заети със захарно цвекло не сe e променил значително – има увеличение с 2,4% в сравнение с 2015/16 г., но спад със 7% за последните пет години. В резултат на това производството на захарно цвекло през настоящата стопанска година ще бъде около 5% над реализираното през миналата година и ще достигне 106,8 млн.т., в сравнение със 101,8 млн.т.

Sugar cane harvest
Остават квотите за производство на тръстикова захар.

Производството на захар ще се увеличи с 13% през 2017/18 г. в сравнение със средното за последните 6 години, според анализ на Rabobank. Износът ще се увеличи от 1,8 млн.т. до 3,9 млн.т. Количествата, които ЕС ще изнася ще зависят от конкурентоспособността на европейските производители и от цените на световните пазари. Преработвателите на захарно цвекло ще се конкурират за клиентите в Близкия Изток и Северна Африка с рафинерии в Ирак, Саудитска Арабия и Дубай (където се намира най-голямата рафинерия в света Ал Халеж). Световният пазар за бяла захар ще бъде пренаселен, според анализатор от Rabobank. Голяма конкуренция ще има също от производителите на изоглюкоза, която се прави от царевица или пшеница (позната още като фруктоза) и за които също няма да има ограничения от 2017 г. Този сегмент от пазара на подсладители ще възлиза на 3,5% до 10% след 2017 г.

Грижи за рафинериите

След промените няма да има минимална цена на захарта от цвекло, но ще останат ограничения върху вноса. Сега ЕС разрешава безмитен внос от някои африкански и карибски държави, останалите количества се обмитяват. Цените на захарта ще се доближат до тези на световните пазари, но ще има натиск върху тях и нестабилност на пазара, според Rabobank. Очакванията на ЕК са, че цените ще се движат между 15% и 30% по-високи в сравнение с международната цена.

Много собственици на рафинерии вече изпитват трудности от ограничения внос и се притесняват, че основният им пазар за суровината ще бъде местният. ЕС трябва да се подготви за недостиг на захар в регионален план, където вносът е ограничен, но не и износът, предупреждават експерти.

Статията подготви Лилия Александрова

ЕТИКЕТИ: , , , ,
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements