Еко хотел Здравец със собствена фермерска храна, спа, езда, ски писта и лов

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Хотелът е в полите на Родопите, на 25 км от Пловдив и е рядък пример за затворен цикъл в туризма

Еко хотел Здравец е един от редките примери за туристическия бизнес в България, който съчетава удобствата на хотела с чара на селския туризъм. Собственик е Тодор Бурджиев, а инвестициите са от собствени средства, без да се ползват никакви програми. Отворен е за гости от седем години, намира се на 25 км от Пловдив, над селата Марково и Цар Калоян, лесно достъпен за автомобили, има и обществен транспорт. Може да се каже, че е „затворен цикълът на производство”. Освен хотела, част от който е ремонтираната някогашна почивна станция Марица, има и ново крило, в което се намира СПА центърът с басейн.

Това, което придава уникалност на мястото е собствената фермерска храна. Така е, защото към хотела има малка ферма с около деветнайсет крави, както и цех за преработка на мляко, в което се добиват масло, сирене, кашкавал и кисело мляко по класическите български технологии. Работи се изключително със собствено мляко, а с продуктите се приготвя храна за гостите на хотела. Но всеки, който пожелае би могъл да си купи от сирената на малката мандричка, които се продават само там, увери управителят  Красимир Борисов.

Освен млечни продукти асортиментът включва също и луканки, наденици, пастърми и месни деликатеси, които се произвеждат от собствена суровина в колбасарския цех, който е в новата сгрда пак там. Работи се изключително по традиционна технология, като качеството е резултат от простото и съвършено съчетание между прясно добитото месо и подправките. Любопитно е да се научи, че се произвеждат също и луканки, пастърми и деликатеси от дивеч- предимно от сърна, и дива свиня. Използва се месото на отстреляните животни по време на ловните излети, които устройва компанията.

Храната, която се предлага на туристите е с истински вкусове. Както на месата, които притежават плътност и засищат с няколко хапки, на тестените продукти, собствено производство, и сладкишите, напомнящи изящни домашни торти, с много плодове и аромати. Гостите могат да хапнат и печена тиква или дори само истински плодове, притежаващи нормален цвят и аромат.

Въпреки това името еко е случайно избрано и хотелът не притежава необходимите сертификати за този вид туризъм, каза Борисов. За сметка на това наблизо е изградена собствена ски писта, конна база за езда, а туристите биха могли да се разхождат включително и с файтон, да играят голф или просто да тръгнат по някоя екопътека.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА