Екипи на „Напоителни системи” работят по авариен план за бедствие

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Екипът на „Напоителни системи” и всички останали работят по авариен план за бедствие, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по радио “Дарик”. 78 язовира са изведени от експлоатация от МЗХ чрез „Напоителни системи” – това решение е взето още в понеделник от Министерски съвет.

За следващата реколта в национален план е много рано да правим прогноза, факт е, че в Югоизточна България, в Елхово земите бяха залети с води. За тези стопани в тези райони това са евентуални загуби. МЗХ прилага държавна помощ за обезщетяване за пропаднали площи. Танева посъветва производителите и собствениците на земи да се застраховат. Ако те имат застраховки биха били с предимство и обезщетението им ще е по-високо.

По думите на министъра обстановката наистина е много усложнена и много тежка заради язовирите, които преливат, като язовир Тича. Река Тунджа тази сутрин е минала критичното си ниво от 4 м. В язовир „Жребчево” обстановката се нормализира. Продължава да е тежка обстановката в Елхово, Гълъбово и Раднево, каза Танева. Всичко е под контрола на държавните органи. Всички служби и органи са в готовност, ако продължи покачването на реките и язовирите, да бъдат предприети съответните действия, каза тя. Танева добави, че вече има евакуирани хора, те са приели положението спокойно и са съдействали на властите.

За незаконната сеч Десислава Танева каза, че и законно добитата дървесина не е в максималния обем, който може да се изсече, така че драма няма около обема на дърводобива.

„Драмата е в незаконния добив, в голия сеч на местата, където не е позволено. И се връщаме на темата, свързана с наводненията, каза Танева и даде за пример наводнението в Аспарухово, което се случи заради незаконната сеч. От МЗХ се готвят да увеличат с 5% обема на защитените гори в районите на водосборните басейни. Пълната забрана за добив на дървесина е абсолютен популизъм”, посочи земеделският министър.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА