ЕК взима сериозни мерки срещу проблеми с доставките

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Според инструмент компаниите може да се наложат да поддържат запаси или да произвеждат определени стоки

Компаниите, базирани в Европа, могат да бъдат принудени да засилят производството на определени ключови стоки, както и да натрупат запаси от други по силата на нови проектоправила, представени днес от Европейската комисия, за защита на общия пазар, се посочва в прессъобщение на ЕК. Тези правила ще дадат на Комисията извънредни правомощия за действие в случай на кризи с доставките, съобщава БТА.

“Кризата с КОВИД-19 ясно показа няколко неща: трябва да гарантираме, че единният ни пазар ще функционира по всяко време, включително по време на криза. Трябва да го направим по-устойчив. Необходими са ни нови инструменти, които да ни позволяват да реагираме бързо и единно. Новият инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации позволява да постигнем това”, заяви изпълнителният заместник-председател на Комисията Маргрете Вестегер.

Предложеният Инструмент в подкрепа на единния пазар в извънредни ситуации (SMEI) идва в отговор на проблемите, възникнали по време на пандемията и последвалата руска инвазия в Украйна, и е подобие на подобни мерки, въведени вече от САЩ и Япония.

Предложението обаче може да срещне силна съпротива от страна на бизнеса и някои страни членки, които се опасяват, че то може да даде твърде много права на Европейската комисия. Противниците на идеята я определят като форма на държавен капитализъм по китайски модел, която може да наруши договорните отношения на много компании и да осветли корпоративни тайни, посочва Ройтерс.

В предложението фигурират и твърде спорни клаузи, като например, налагането на глоби до 300 000 евро на компании, които предоставят неправилна, непълни и подвеждаща информация, и периодични глоби от 1,5 на сто от дневния оборот за фирмите, които не се съобразят с изискваните от тях приоритети за производството.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама