ЕК ще гласува за акриламида догодина

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
1 Минути

Eвропейската комисия ще гласува проекторегламент за акриламида, вещество, формирано в храните при приготвянето им на висока температура, през следващата година, съобщава euractiv.com. Според някои неправителствени организации Комисията не защитава достатъчно добре потребителите, но според хранителната индустрия това е стъпка в правилната насока.

Акриламидът е химическа съставка, която се формира при висока температура – над 120 градуса при приготвяне на храни като картофен чипс, бисквити, кафе, при печене и пържене.

През 2012 г. шведски учени са установили, че веществото се образува при преработка на храната. Според европейските здравни власти акриламидът крие риск от развитие на ракови заболявания при хора от различни възрасти. Има вероятност той да нанесе вреда на нервната и репродуктивната система.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА