ЕК с мащабно изследване на автентичността на билките и подправките в ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Общността внася 4 пъти повече, отколкото произвежда от ароматните растения

Европейската комисия (ЕК) публикува резултатите от първия координиран план за контрол върху автентичността на билките и подправките, стартиран от Генерална дирекция за здраве и безопасност на храните. Изследването е направено в 21 държави-членки на ЕС, Швейцария и Норвегия, и представлява най-голямото проучване досега за автентичността на кулинарните билки и подправки.

Според статистиката ЕС произвежда около 100 000 тона билки и подправки годишно и внася годишно над три пъти това количество, предимно подправки, от Азия, Африка, Латинска Америка и Карибите. През 2019 г. държавите-членки на ЕС са внесли 379 000 тона подправки от страни извън ЕС.

61% от европейците, отговорили на Специален Евробарометър за 2020 г., са загрижени да не бъдат подведени относно истинските качества на храната, докато 55% са загрижени за рисковете, които тя може да представлява за тяхното здраве Четирима от всеки десет европейци споменават, че искат да бъдат толкова уверени в храните, внесени в ЕС, колкото и тези, произведени в ЕС (40%).

В опит да се справи с евентуални злоупотреби, Европейската комисия създаде този координиран контрол с цел да направи инвентаризация на обхвата и размера на несъответствията и на незаконните практики при маркетинга на билки и подправки на европейския пазар.

Проучването показа, че 17% от анализираните билки и подправки са подозрителни за фалшифициране, като веригата за доставка на риган е най-уязвима – половината от пробите са подозрителни за фалшифициране, предимно с листа от маслина, следвани от 17% от пробите за пипер, 14% за кимион, 11% за куркума, 11% за шафран и 6% за червен пипер/лют.

Възможни са няколко манипулации в рамките на сложната верига за доставки

Измамни манипулации могат да се случат на всеки етап от процеса, от производството, доставката, обработката и т.н., докато продуктът достигне до пазара. Сред най-честите манипулации са:

  • съставки, добавки, багрила или всякаква друга съставка, която не е одобрена за употреба в храни и/или билки и подправки;
  • съставки, добавки, оцветители или всяка друга съставка, одобрена за употреба в храни, но неправомерно недекларирана или посочена във форма, която може да подведе клиента;
  • подправки или билки, при които е пропусната или премахната ценна съставка, която подвежда клиента (напр. изразходвани и частично изразходвани подправки и билки, обезмаслен материал, обезмаслен материал);
  • различна част от едно и също ботаническо растение, а не тази, декларирана до степен, че това подвежда клиента;
  • технически избегнати количества части от други ботанически растения, различни от декларираното.

Повечето подозрителни проби, идентифицирани от проучването, съдържат недеклариран растителен материал; в 2% от анализираните проби от подправки са открити неразрешени багрила. Една проба съдържа високо ниво на оловен хромат.

Органите за инспекция на храните могат да се възползват от резултатите от това проучване, което им позволява да насочват по-добре дейностите по контрол за борба с измамите с храни и възпирането на измамни практики в полза на честния бизнес и европейските потребители.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА