57% ръст на вноса на подправки в ЕС за година

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

През 2022 г. ЕС е внесъл 397 000 тона подправки от страни извън съюза, сочат данни на Евростат, представени днес. Най-много подправки са били внесени от Китай – 38 на сто от целия обем.

72 на сто от червеният пипер в ЕС е внос от Китай

Най-много е внесеният джинджифил – 122 900 тона, следван от червен пипер – 109 000 тона и черен пипер – 62 900 тона. Китай е основният източник на джинджифил (54 на сто) и червен пипер (72 на сто), докато черният пипер идва предимно от Виетнам (56 на сто).

На четвърто място по обем на вноса е канелата (16 200 тона), като над една трета от тази подправка е внесена от Индонезия (37 на сто). Следва куркума (15 800 тона), внасяна основно от Индия (77 на сто).

Египет пък е основен източник на анасон и подобни подправки (13 600 тона, 34 на сто).

Кимионът идва основно от Индия (9600 тона), следван от кориандъра (9500 тона), половината от който се внася от Русия (50 на сто), и от индийското орехче, (4400 тона), внасяно най-вече от Индонезия (72 на сто).

Спрямо 2021 г. вносът на подправки от страни извън ЕС расте повече от двойно (+57 на сто), а най-сериозно е увеличението на вноса на джинджифил и куркума (съответно +149 и +142 на сто). Намалява единствено вносът на индийско орехче, макар и само с 4 на сто.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА