ЕК отлага документа за устойчива храна, НПО критикуват

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Обещаното от Европейската комисия комюнике за устойчивата храна, първоначално планирано за 2013 г., е отложено отново, съобщава euractiv.com. Това е голяма крачка назад за европейската хранителна система, която има нужда от преосмисляне, пише група неправителствени организации. Мнението е на Slow Food International, “Приятели на Земята – Европа”, “Състрадание към селскостопанските животни”.

Документът е важен за създаване на система, която осигурява здравословно хранене, нуждае се от по-малко земя и вода, подобрява структурата на почвата, възстановява биоразнообразието и се отразява добре върху здравето на животните.

Първоначалната цел е била намаляване на отпадъците по веригата на доставки и да се намали негативното влияние от производството на храна върху околната среда. Гражданските организации настояват за по-добро техническо познание на влиянието на храните върху околната среда, стимулиране на устойчиви производство и консумация на храна, намаляване на хранителните отпадъци и загуби, подобряване съгласуването на политиките, отнасящи се до храната.

Мнението на неправителствените организации е, че последната Обща селскостопанска политика не е постигнала целта си за въвеждане на задължителни мерки за устойчиво производство на храна. Правителствата могат да решават как да изразходват средствата и по този начин могат да подпомагат агресивни към околната среда практики. Посочените НПО смятат, че е разочароващо, че целта за намаляване с 30% на хранителните отпадъци, заложена в Пакета за циклична икономика, е доброволна предвид големия обем хранителни отпадъци.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама