ЕК одобри чешка държавна помощ за 1,46 млрд. евро за борба с разпространението на болести по свине и птици

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Европейската комисия одобри, съгласно правилата на ЕС за държавна помощ, две чешки схеми с общ бюджет от около 1,46 милиарда евро (35 милиарда чешки крони) за подпомагане на фермерите за предотвратяване на разпространението на някои болести по домашните птици и свинете. Мерките ще допринесат за постигането на стратегическите цели на ЕС, свързани с Общата селскостопанска политика .

Схемите имат за цел да предотвратят разпространението на:  инфлуенца по птиците, салмонела и кампилобактериоза на домашните птици, и бруцелоза по свинете, репродуктивен и респираторен синдром при свинете и салмонелоза.

Схемите, които ще работят до 31 декември 2029 г., са отворени за малки, средни и големи фермери в Чехия, които въвеждат мерки за дезинфекция, дезинсекция, дератизация, както и други мерки за биосигурност. Съгласно схемите помощта ще бъде под формата на директни безвъзмездни средства за подпомагане на допълнителните разходи за почистване на помещения и оборудване на фермата, обработка на фураж и вода и ветеринарни интервенции. Помощта ще покрива до 50% от допустимите разходи.

„Тези чешки схеми на стойност 1,46 милиарда евро ще осигурят производството на здравословна и безопасна храна. Те ще подкрепят фермерите при приемането на мерки за предотвратяване на разпространението на определени болести по животните и ще допринесат за постигането на селскостопанската цел на ЕС за гарантиране на дългосрочна продоволствена сигурност, без ненужно нарушаване на конкуренцията.“, заяви изпълнителният вицепрезидент Маргрете Вестагер, отговаряща за политиката на конкуренцията.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА