Производството на зърнени култури в ЕС се очаква да бъде под средното през 2018/2019. Причината е сухият климат в края на пролетта в различни региони в Европа. Това е едно от заключенията в доклад на Европейската комисия.
Според експертите на Европейската комисия производството на зърно през стопанската 2018/19 г. ще бъде 299,3 млн. тона, което представлява намаление с 2,5% в сравнение с предходната стопанска година. Прогнозата е за намаление на меката пшеница с 3% и на твърдата пшеница с 5% на годишна база. Все още е рано да се правят прогнози за царевицата, но увеличението на засетите площи се очаква да бъде почти 64 млн. тона за трета поредна година.
Въпреки това стоковите наличности в ЕС и световен мащаб са обилни и въпреки силното търсене в глобален мащаб, все още е рано да се очаква значително увеличение на цените на международните пазари.
Производството на маслодайни култури в ЕС се очаква да бъде с 4,6% по-малко в сравнение с рекорда от миналата година и ще достигне 301,9 млн. тона през 2018 г. Към момента условията за отглеждане на маслинови дръвчета са благоприятни и производството се очаква да се повиши от 1,7 млн. тона през 2016/17 г. до 2,2 млн. тона през 2017/18 г.
За първи път ЕС включи зеленчуци в краткосрочния си доклад. Производството на домати се очаква да намалее с 18,5 млн. тона през 2017 г. до 17,1 млн. тона през 2018 г. Прасковите и нектарините ще намалеят в сравнение с миналогодишната рекордна реколта и общото количество ще достигне 3,8 млн. тона през 2018 г. в сравнение с 4,3 млн. тона през 2017 г.
Производството на зехер ще достигне 2,6 млн. тона през 2018/19 г. в сравнение с 2,2 млн. тона през 2017/18 г.
Производството на мляко в ЕС намаля поради неблагоприятните климатични условия се очаква да достигне 167,2 млн. тона през 2018 г. в сравнение с 165,5 млн. тона през 2017 г.
Очакванията за производството в месния сектор се очаква да се повиши от 47,1 млн. тона през 2017 г. до 47,7 млн. тона през 2018 г., което ще доведе до леко повишение в консумацията. Производството на говеждо месо бележи лек ръст, а при свинското производството нараства, а цените запазват ниски нива. Вносът на пилешко месо намалява, докато производството в ЕС се увеличава.