ЕК очаква с 2,5% по-малко зърно през 2018/19 г.

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Производството на зърнени култури в ЕС се очаква да бъде под средното през 2018/2019. Причината е сухият климат в края на пролетта в различни региони в Европа. Това е едно от заключенията в доклад на Европейската комисия.

Според експертите на Европейската комисия производството на зърно през стопанската 2018/19 г. ще бъде 299,3 млн. тона, което представлява намаление с 2,5% в сравнение с предходната стопанска година. Прогнозата е за намаление на меката пшеница с 3% и на твърдата пшеница с 5% на годишна база. Все още е рано да се правят прогнози за царевицата, но увеличението на засетите площи се очаква да бъде почти 64 млн. тона за трета поредна година.

Въпреки това стоковите наличности в ЕС и световен мащаб са обилни и въпреки силното търсене в глобален мащаб, все още е рано да се очаква значително увеличение на цените на международните пазари.

Производството на маслодайни култури в ЕС се очаква да бъде с 4,6% по-малко в сравнение с рекорда от миналата година и ще достигне 301,9 млн. тона през 2018 г. Към момента условията за отглеждане на маслинови дръвчета са благоприятни и производството се очаква да се повиши от 1,7 млн. тона през 2016/17 г. до 2,2 млн. тона през 2017/18 г.

За първи път ЕС включи зеленчуци в краткосрочния си доклад. Производството на домати се очаква да намалее с 18,5 млн. тона през 2017 г. до 17,1 млн. тона през 2018 г. Прасковите и нектарините ще намалеят в сравнение с миналогодишната рекордна реколта и общото количество ще достигне 3,8 млн. тона през 2018 г. в сравнение с 4,3 млн. тона през 2017 г.

Производството на зехер ще достигне 2,6 млн. тона през 2018/19 г. в сравнение с 2,2 млн. тона през 2017/18 г.

Производството на мляко в ЕС намаля поради неблагоприятните климатични условия се очаква да достигне 167,2 млн. тона през 2018 г. в сравнение с 165,5 млн. тона през 2017 г.

Очакванията за производството в месния сектор се очаква да се повиши от 47,1 млн. тона през 2017 г. до 47,7 млн. тона през 2018 г., което ще доведе до леко повишение в консумацията. Производството на говеждо месо бележи лек ръст, а при свинското производството нараства, а цените запазват ниски нива. Вносът на пилешко месо намалява, докато производството в ЕС се увеличава.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА