ЕК даде зелена светлина за употребата на ГМО рапица и соя в храни и фуражи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Разрешението е за 10 години, но следва строго етикетиране

Европейската комисия (ЕК) разреши генетично модифицирана маслодайна рапица и поднови разрешението за генетично модифицирана соя за употреба в храни и фуражи. Разрешението на Комисията е само за употреба в храни и фуражи и не позволява отглеждане в ЕС. Тези генно-модифицирани култури са преминали цялостна и строга процедура, която гарантира високо ниво на защита за здравето на хората и животните и околната среда, се казва в съобщението на ЕК.

Европейският орган за безопасност на храните (EFSA) издаде положителна научна оценка, в която се заключава, че тези генетично модифицирани организми (ГМО) са толкова безопасни, колкото техните конвенционални аналози. Държавите-членки не достигнаха квалифицирано мнозинство за или против разрешението в Постоянния комитет и в последвалия Апелативен комитет.

Разрешенията са валидни за 10 години и всички продукти, произведени от тези ГМО, ще бъдат предмет на строгите правила за етикетиране и проследяване на ЕС, допълват още от Комисията.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА