ЕFSA отбеляза 10 годишнината си с конференция в София

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Юбилейна конференция по случай десетгодишнината от създаването на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA) и 1 година от създаването на БАБХ и Центъра за оценка на риска се проведе в гранд хотел „София” днес. На събитието присъстваха тримата заместник-изпълнителни директори на Българската агенция по безопасност на храните д-р Венцеслава Тасева, д-р Тенчо Тенев и Антон Величков. По време на конференцията Карола Зондерман от Европейския орган по безопасност на храните представи целите и функциите на EFSA, като направи и исторически преглед на развитието й.

Европейският орган е създаден с Регламент (ЕО) № 178/2002/EC за общите принципи на законодателството в областта на храните и извършва анализ на рисковете и опасностите по цялата хранителна верига. EFSA събира и анализира данни, позволяващи характеризиране на рисковете с пряко или косвено въздействие върху безопасността на храните и фуражите.EFSA предоставя научни съвети и техническа помощ по въпроси, свързани с храненето на човека, здравето на животните, растенията и др. Изготвените от EFSA над 2 500 научни становища и доклади служат за основа при разработването и предприемането на мерки на Общността в области, попадащи в обсега на неговата. EFSA разполага и седна от най-стабилните системи за осигуряване на безпристрастност в научния съвет и независимост при изготвянето на научни становища.

Българският еквивалент на EFSA e създаденият през 2011г., посочи в резюмето си д-р Бойко Ликов, директор на Център за оценка на риска (ЦОР). Центърът е самостоятелно юридическо лице в структурата на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), уточни д-р Ликов. През миналата година центъра бе посетен от изпълнителния директор на EFSA г-жа Катрин Ланел, която бе на посещение в страната ни по покана на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. Изготвен е списък на центъра, в който са включени научни организации, осъществяващи научни и технически дейност, свързана със сферите на контрол на БАБХ и областите на компетентност на ЦОР.

ЦОР организира и координира извършването на независима научна оценка на риска по отношение безопасността на храните и фуражите, здравеопазването и хуманното отношение към животните, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.Той е активен национален партньор на EFSA и работи в сътрудничество с компетентните органи в страната и другите държави членки. В структурата на ЦOР е и Българският Фокален Център на EFSA, за дейността на който в началото на 2012г. бе подписано Споразумение между EFSA и центъра за оценка на риска.

 

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА