Според изследователите на Пенн Стейт, лошият холестерол може да се отнася както за окислен липопротеин с ниска плътност (LDL), така и за малки, плътни LDL частици. В проучване с контролирано хранене, изследователите установяват, че консумацията на едно авокадо на ден води до по-ниски нива на LDL при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване.
„Успяхме да покажем, че когато хората включиха по едно авокадо на ден в диетата си, те имаха по-малко количество малки, плътни частици, отколкото преди започване на диетата”, споделя Пени Крис-Етертън, изтъкнат професор по хранене, който добавя, че тези частиците са особено вредни за насърчаване на натрупването на плака в артериите. „Следователно хората трябва да обмислят добавянето на авокадо към диетата си върху сандвич с пълнозърнеста пшеница или като гуакамоле“, коментира още тя.
Намаляване на окислителните частици
По-конкретно проучването установява, че авокадото помага за намаляване на тези окислени частици. Подобно на начина, по който кислородът може да повреди храната, както например нарязана ябълка, която става кафява, изследователите казват, че окисляването е вредно и за човешкото тяло.
“Много проучвания сочат, че то е основа за състояния като рак и сърдечни заболявания”, споделя Крис-Етертън. „Знаем, че когато LDL частиците се окисляват, това започва верижна реакция, която може да насърчи атеросклерозата, която е натрупването на плака в стената на артерията. Окисляването не е добро, така че ако можете да защитите тялото си чрез храните, които ядете, това може да бъде много полезно.“, допълва още тя.
Докато предишните изследвания показват, че авокадото може да помогне за понижаване лошия холестерол, Крис-Етертън и нейните колеги са любопитни да проведат повече изследвания за това дали авокадото може да помогне и за по-ниско окисление на частиците.