Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа отиват в боклука, защото са „грозни“

Георги Узунов
Георги Узунов
1 Минути

Една трета от плодовете и зеленчуците в Европа се изхвърлят на боклука, тъй като са твърде „грозни“ за потребителите или имат неподходящ размер. Това се казва в доклад на учени от University of Edinburgh, които са изследвали колко продукция се изхвърля преди да достигне магазините, предава fruitnet.com.

Над 50 милиона тона плодове и зеленчуци, отглеждани в Европа, се изхвърлят всяка година, в голяма степен поради това, че не отговарят на изискванията на супермаркетите и потребителите за това как трябва да изглеждат.

Строгите правителствени разпоредби, високите стандарти за супермаркети и очакванията на потребителите за качеството на плодовете и зеленчуците са основни фактори за изхвърлянето на много пресни продукти. Производителите често доставят по-големи количества, отколкото са необходими за продажбите. Част от решението на проблема е потребителите трябва да са запознати с ползите от пестенето на храни и с начините да се пазарува и спести храна.

„ако хората бъдат по-малко придирчиви относно вида на плодовете и зеленчуците, които купуват, това би помогнало много за намаляване на количествата храна, която се изхвърля и би имало добър ефект върху околната среда.“, казва Стивън Портър от Edinburgh University.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА