Два проекта на обща стойност 2 291 525 лв. ще бъдат финансирани със средства по Оперативна програма „Рибарство”

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

През първата година ще бъдат произведени 100 т. черна мида

От Министерството на земеделието и храните съобщиха, че са подписани два нови договора между ИАРА и бенефициенти на Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство”, чиято обща стойност е 2 291 525 лв.

По мярка 1.1. „Публична помощ за постоянно прекратяване на риболовни дейности” за скрап ще бъде нарязан риболовен кораб на компания от град Балчик. Премията по договора е 135 044 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 130 282 лв.

Риболовният кораб е с обща дължина14.20 м. и тонаж 16,94 БТ. Произведен е преди 19 години и е оборудван с риболовни уреди в т.ч. пелагични тралове и хрилни мрежи.

Вторият проект предвижда изграждането на ферма за култивиране на черна мида. Той е на компания от гр. Бургас и е по мярка 2.1. „Производствени инвестиции в аквакултурата”. Общата стойност на договора е 2 156 481 лв., а одобрената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 1 293 888 лв.

Предвижда се да бъде използвана нова и интелигента система на отглеждане на черна мида, която е разработена от норвежка фирма. Фермата ще бъде разположена в северния Несебърски залив край местността Юрта. Технологията е нова и се отличава с висока конкурентноспособност, заради ниската себестойност на произвежданата продукция и в пъти по-големия добив на единица площ. Особеност при този вид технология е, че събирането на готовата продукция става посредством „мулти машина”, която извършва три операции: почистване на мидите, контрол на гъстотата с цел осигуряване на оптимални условия за растеж  и събирането на готова продукция.

Предвижда се през първата година от производствената програма да бъдат произведени 100 тона черна мида.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца, а след приключването му бенефициентът ще осигури 2 нови работни места.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама