Два домата и маруля: Британски супермаркети въведоха лимит за продажбата на плодове и зеленчуци

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Новите правила ще останат в сила засега няколко седмици, но недостигът може да бъде продължителен, алармират стопани

Две от най-големите вериги за търговия на дребно в Обединеното кралство – Asda и Morrisons, ограничиха количеството плодове и зеленчуци, които клиентите могат да закупят, съобщава The Telegraf.

Търговската верига Asda ограничава купувачите до максимум три артикула домати, чушки, краставици, маруля, броколи, карфиол и малини. А Morrisons позволява на клиентите да закупят до два домата, краставици, марули и чушки.

Нито един супермаркет не каза колко дълго възнамерява да запази ограниченията, но говорител на Британския консорциум за търговия на дребно (BRC) предупреди, че прекъсването вероятно ще продължи няколко седмици.

Проблемите възникнаха, след като количеството прясна продукция, идваща от Испания и Северна Африка, намаля поради лоша реколта от наводнения и ниски температури.

Междувременно фермери в Обединеното кралство заявиха, че високите цени на енергията са намалили местното производство на оранжерийни зеленчуци. Специализираните асоциации на зеленчукопроизводителите разкритикуваха действията на британското правителство, което не включи оранжерийни ферми в списъка на предприятията, които могат да получават държавна подкрепа за електроенергия.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА