След лов дрехите трябва да се изперат на температура над 60 °, за да не донесът ловците вкъщи вируса на АЧС. Освен това всички предмети, които са били в контакт с диви свине, трябва незабавно да бъдат старателно почистени и дезинфекцирани още в ловния район, съветват от Югозападното държавно предприятие. Стриктното спазване на мерките за превенция и биосигурност са още по-наложителни, тъй като е регистриран нов случай на болестта – при открита мъртва дива свиня в землището на с. Желява в района на „ДГС София”, а болно домашно прасе е било изхвърлено в реката край град Кресна.
Припомняме, че 1000 дни се запазва вирусът на Африканската чува по свинете в замразено месо, докато термично обработените мръвки причинителят на опасната болест изчезва след половинчасово варене на 70 градуса. Около 540 дни – 18 месеца остава жив вирусът в кръвта на прасетата. В изсушеното месо и в кожата, мазнината и сланината, вирусът се задържа без проблеми 300 дни. В осоленото месо АЧС остава 182 дни, а в охладеното – 110 дни. В карантията и в месото с кост вирусът се крие по 110 дни, само месец остава в пушеното месо и в заразените боксове и 11 дни в изпражненията.
Предаването на вируса може да бъде директно – чрез контакт между болни и здрави животни или косвено чрез хранене с кухненски отпадъци, съдържащи заразено свинско месо или месни продукти, както и вматериали и повърхности,контаминирани с вируса – помещения, транспортни средства, дрехи, обувки, ботуши, работен инвентар и др.
Източници на вируса са кръв, тъкани, секрети и екскрети от болни и мъртви животни, околната среда, фекалии от свине, месо и месни продукти.