Доц. Иван Киряков, директор на ДЗИ – Генерал Тошево: Бум в търсенето на семена за бобови култури

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

Пазарът на семена за зърнопроизводство е изкривен и затова има недостиг

Бум на пазара за семена прави зрелият фасул. Това каза за „Агрозона“ доц. Иван Киряков, директор на Държавен земеделски институт – Генерал Тошево. Институтът е реализирал всички количества семена от боб, които са били в наличност – 4,5 тона, а заявените количества са били за над 50 тона.

Най-търсеният сорт фасул е „Еликсир“. Друг търсен сорт е „Фаворит“ – едросеменен за директна консумация. Зрелият боб е важен експортен артикул с неограничен пазар и един от най-рентабилните износни земеделски продукти с висока валутна възвращаемост, в порядъка на 550-600 $/тон. ДЗИ е единственият институт в страната, който произвежда зрял фасул за семе. Тази година има осезаем ръст в търсенето на семена за бобови култури, защото от 2015 г. стопаните, които отглеждат протеинови култури – грах, боб, нахут, бакла и леща, ще получават 2% повече субсидии за обвързана подкрепа по линия на директните плащания. Ето защо в института имат готовност да засеят повече площи.

„След 2001 г се появиха семепроизводители, които продаваха некачествени семена и ощетените земеделци се обърнаха към институтите, които гарантираха качество“, обясни доц. Киряков. „Ние предлагаме само високи категории базови семена за семепроизводство, като по стандарт семената за масов посев трябва да са клас C1 и C2. Получи се изкривяване на пазара, защото някои зърнопроизводители сеят с базови семена. Залагат и на едни и същи сортове пшеница, ечемик и тритикале. В ДЗИ – Генерал Тошево масово се търсят пшениците „Енола“, „Кристи“ и „Драгана“. Моето мнение е, че тези, които обработват повече от 1 000 дка, да залагат най-малко на 2 сорта“, допълни доц. Иван Киряков.

Георги Джендов

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама