Доц. Георги Милошев: Европейската агенция по безопасност на храните си затваря очите за опасни концентрации на Е-та в храните

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Европейската агенция по безопасност на храните знае колко са опасни за човешкото здраве концентрациите на някои Е-та в човешкия организъм, но не възнамерява да промени правилата за допустимото им използване в храните. Това съобщи по време на пресконференция доц. Георги Милошев, ръководител на екип от учени от Лабораторията по молекулярна генетика към Института по молекулярна биология към БАН.

Българските учени са работили върху проект за изследване на допустимите стойности на Е-та в храните и установяват, че 6 добавки в храните, означавани с Е и широко използвани в хранително-вкусовата промишленост в Европейския съюз, увреждат човешкия ДНК. Според тях дори допустимите стойности на изследваните Е-та причиняват скъсване на едната или двете нишки на ДНК, което води до мутации и може да повлияе негативно на процесите на репликация (удвояване) и/или транскрипция (презаписването на информация) на ДНК, което е опасно за организма.

За да няма увреждане в човешкия ДНК и риск от рак, концентрациите на тези широко използвани Е-та трябва да бъдат от 10 до 100 пъти по-ниски в сравнение със сега разрешените в Европейския съюз, показва изследването, което е приключило през 2011 г. и е финансирано от Фонда за научни изследвания.

Съветът на доц. Милошев е да избягваме всички храни, особено сладкиши, оцветени в цвят индиго (Е132) и зелено (Е143) и червено (Е127), а особено увреждащи са консервантът натриев нитрит (Е250), добавката кофеин използвана в енергийните напитки и 4-аминоантипирин (4ААР) с широко приложение във фармацевтичната промишленост. Като алтернатива ученът посочва естествените оцветители, които обаче не са толкова стабилни, но и не остават в организма с години, а се извеждат чрез отделителната система.

Повече за работата на Лабораторията по молекулярна генетика към БАН може да научите повече ТУК.

Лилия Александрова

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА